Украйна призовава за връщане на „отвлечените“ деца, тъй като все повече пристигат в Беларус

...
Първата дама на Украйна Олена Зеленска призова световните лидери да
Коментари Харесай

Първата дама на Украйна Олена Зеленска призова световните лидери да помогнат за връщането на хиляди украински деца, насилствено взети от Русия, след като беларуските държавни медии публикуваха снимки на десетки украински деца, пристигащи в Беларус от окупираните от Русия части на Украйна.

Говорейки в кулоарите на Общото събрание на ООН (ОС на ООН), Зеленска каза, че повече от 19 000 украински деца са били насилствено преместени или депортирани в Русия или териториите, които тя е окупирала.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Зеленски призовава за глобално единство срещу Русия в речта на Общото събрание на ООНПълен текст: Речта на Зеленски пред Общото събрание на ООНВойната между Русия и Украйна: Списък с ключови събития , ден 574Русия започва въздушни атаки срещу западния град Лвов в Украйнакрай на списъка

Досега само 386 са върнати у дома.

В Русия им казаха, че родителите им нямат нужда от тях, че страната им няма нужда от тях, че никой не ги чака“, каза Зеленска.

„На отвлечените деца беше казано, че те вече не са украински деца, че те са руски деца.“

Нейното обаждане дойде, когато Белта, държавната новинарска агенция на Беларус, съобщи, че 48 деца от регионите Донецк, Луганск и Запорожие са пристигнали в страната, близък руски съюзник, за „триседмична ваканция“ във вторник. Децата бяха показани да слизат от влак, носейки раници и куфари, като повечето изглеждаха тържествени.

Белта каза, че инициативата е организирана от беларуска благотворителна организация, подкрепена от президента Александър Лукашенко, който преди това нарече финансираните от държавата премествания програма за „възстановяване“.

„Президентът, въпреки външния натиск, каза, че този важен хуманитарен проект трябва да продължи“, каза Алексей Талай, ръководител на благотворителната организация, цитиран от информационната агенция. „Целият беларуски народ“, каза той, иска да помогне на „децата от полуразрушените градове в новите територии на Русия“.


„Очевиден геноцид“

През март Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и комисаря по правата на децата на Русия Мария Лвова-Белова. Съдиите в Хага заявиха, че намират „разумни основания да смятат“, че двамата са отговорни за военни престъпления, включително незаконно депортиране и прехвърляне на деца от окупирани части на Украйна към Русия.

През юни беларуски опозиционери предоставиха на МНС материали, които според тях показват, че повече от 2100 украински деца от поне 15 окупирани от Русия украински града са били насилствено преместени в Беларус с одобрението на Лукашенко.

Украйна твърди, че децата са индоктринирани и лишени от националната си идентичност, което президентът Володимир Зеленски определи като геноцид в речта си пред Общото събрание на ООН във вторник.

„Тези деца в Русия са научени да мразят Украйна и всички връзки със семействата им са прекъснати“, каза Зеленски пред Общото събрание. „Това очевидно е геноцид.“

Русия отрича обвиненията, заявявайки, че вместо това е спасила украинските деца от ужасите на войната.

Повече от 500 деца бяха убити в Украйна, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в своя съсед преди около 19 месеца, а стотици други бяха ранени.

Украинските власти също така разследват повече от 230 случая на сексуално насилие от руски войници срещу цивилни, включително 13 деца, според Зеленска. Тя каза, че децата жертви включват 12 момичета и едно момче, като най-малката жертва е била само на четири години по време на предполагаемото престъпление.

„Обръщам се към генералния секретар на ООН и цялата организация да ни помогнат да спасим украинските деца“, призова Зеленска.

„Помогнете ни да получим информация за децата, отведени в Русия... Помогнете ни да изведем децата от окупирани територии чрез специални безопасни коридори. Нашите деца имат нужда от справедливост.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР