Първата дама на Франция Брижит Макрон заяви, че според нея

...
Първата дама на Франция Брижит Макрон заяви, че според нея
Коментари Харесай

Жената на Макрон ядоса съпартийците му

Първата дама на Франция Брижит Макрон съобщи, че съгласно нея въвеждането на наложителни учебни униформи може да реши казуса със общественото неравноправие измежду френските възпитаници, оповестяват от Би Би Си.

Според нея учениците ще спестят време за обличане и пари, които няма да се харчат за маркови облекла.

Коментарите й идват в миг, когато Народното събрание на Франция разисква законопроект, който, в случай че бъде признат, ще направи униформите наложителни в държавните учебни заведения.

Министърът на образованието Пап Ндиайе съобщи, че няма да поддържа закона.

Преди това госпожа Макрон е била учителка в учебно заведение в Северна Франция.

Депутатът, който стои зад законопроекта, Роже Шюдо, е член на френския крайнодесен Национален фронт, който желае всички държавни учебни заведения да имат униформи в личните им цветове.

Предложението му допуска, че униформата би могла да отстрани обществените бариери сред учениците. Но той също по този начин твърди, че универсалната униформа може да попречи на въвеждането на религиозни или етнически облекла в учебните заведения.

Шюдо твърди, че светската просветителна система на Франция е все по-често обект на офанзиви, и в туитър благодари на госпожа Макрон за поддръжката ѝ за неговия законопроект за учебните униформи: " Да се надяваме, че депутатите ще гласоподават в поддръжка на тази мярка, утвърдена от две трети от френския народ ".

Депутати от левицата разкритикуваха първата дама, че е подкрепила " назадничавото предложение " на крайната десница.

Mинистърът на образованието съобщи, че не счита, че униформите би трябвало да бъдат наложителни със закон. Вместо това той съобщи, че обособените учебни заведения могат сами да решат дали да вкарат наложителни униформи за учениците си.

" Предупреждавам тези, които считат, че носенето на униформа вълшебен ще реши проблемите, без значение дали става дума за проблеми, свързани с марки или аксесуари... Униформите няма да решат казуса. " Министър Ндиайе съобщи пред BFMTV.

Държавните учебни заведения във Франция са безвъзмездни и налични за всички възпитаници, до момента в който частните учебни заведения са платени и постоянно селективни и могат да изискват от учениците си да носят униформи.

До 60-те години на предишния век в учебно заведение нормално са се носели престилки, с цел да се предпазят облеклата на децата от петна от мастило. Те са отстранени с въвеждането на химикалките.

Въпреки това униформите остават стандарт в учебните заведения във френските карибски територии Мартиника, Гваделупа и Френска Гвиана, както и в няколко военни гимназии.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР