Първата част от спасителната операция на Боян Петров - безуспешна.

...
Първата част от спасителната операция на Боян Петров - безуспешна.
Коментари Харесай

Без успех в първия ден на спасителната акция за Боян Петров


Първата част от избавителната интервенция на Боян Петров - безуспешна. Алпинистът не беше открит в лагер 1 под връх Шиша Пангма. За през днешния ден интервенцията е прекъсната.

Времето е извънредно неприятно и към момента не е ясно дали издирването ще продължи и на следващия ден. Шестимата души, които търсят алпиниста, трябваше да нощуват в региона и на следващия ден да продължат към лагер 2. Това обаче се оказа невероятно.

Надеждата е, че Боян Петров, който е в неопределеност от 3 май, да е в региона сред 2 и 3 лагер.

Режисьорът Поли Генчева, която дружно с оператора Красимир Андонов снима документален филм за алпиниста в Хималаите, са в непрекъсната връзка с шерпите, включени в издирването.

„ Получих информация от довечера. Те са стигнали до лагер 1, само че не са съумели да го открият там. Имало е доста мощен вятър, времето се е влошило. Затова не са съумели да пренощуват там и се е наложило да се върнат в базовия лагер. Утре, в случай че времето е положително, ще тръгнат още веднъж. Междувременно чакаме в базовия лагер да пристигна и китайски избавителен екип. Докато не завърши акцията, няма да се позволяват други алпинисти да нападат върха. Ако получим позволение от китайското държавно управление, може да изпратим хеликоптер от Непал, тъй като другояче никой не може да лети. В него ще има доста добре подготвен водач от Швейцария. Той може да лети високо и да облети лагер 3”, изясни Мохан Ламсал, уредник на издирвателната акция.

Според него има шансове Боян Петров да е жив.

Чрез почетния консул на България в Катманду Бхола Тхапа от непалската страна са съобщили, че имат подготвеност за даване на хеликоптер, който да лети на височина над 5000 м. Поискано е позволение от китайските управляващи за включването му в издирването на Боян Петров, оповестиха от Министерство на външните работи.

Той е бил видян за последно на височина над 7000 м. Тибетската алпинистка асоциация е уведомила посолството ни в Пекин, че летателната техника, с която разполага, не разрешава хвърчене и избавителни интервенции на височина над 5000 м, разясняват от ведомството.

"МВнР и дипломатическите ни задачи в Пекин и Делхи не престават да са в непрекъсната връзка с четири министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските управляващи с искане за интензивно търсене на Боян Петров. Получено е увещание от способените институции, че вършат всичко допустимо по случая и желаят да окажат оптимално подпомагане ", оповестяват от Министерство на външните работи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР