Партньори на Microsoft анализират аудио комуникациите, за да подобрят услугата,

...
Партньори на Microsoft анализират аудио комуникациите, за да подобрят услугата,
Коментари Харесай

„Трети страни” слушат гласовите разговори в Skype

Партньори на Microsoft проучват аудио връзките, с цел да подобрят услугата, като за задачата употребяват хора, само че потребителите на услугата не са осведомени за това

Гласовите диалози в Skype сe проучват от компании, чиято задача е да усъвършенстват услугата за превод (снимка: CCO Public Domain)

Наскоро се развихри скандал с подслушване на диалозите с гласовия помощник Siri на Apple от сътрудници на компанията, наети да усъвършенстват опциите на услугата. Това е ставало без знанието на потребителите, а информацията е допълвана с идентификационни данни. Пред същия проблем в този момент се изправя и Microsoft с нейните приложения Skype и Cortana.

Журналисти от Vice Motherboard са получили екранни фотоси (скрийншоти), кеширани вътрешни документи и аудио записи, които свидетелстват, че така наречен „ трети страни ” (външни реализатори на Microsoft) слушат диалози на консуматори на Skype, провеждани посредством услугата за автоматизиран превод. На уеб страницата на Skype написа, че компанията може да проучва гласовите позвънявания, които потребителите желаят да преведат, само че не прецизира, че записите ще бъдат слушани от хората.

Какво имат публицистите

Фрагментите, получени от публицистите, включват диалози на консуматори, които поддържат връзка с близки, приказват за проблеми като загуба на тегло или разискват персонални връзки. Други файлове, получени от Moterboard, демонстрират, че изпълнителите на Microsoft също слушат гласови команди, които потребителите изпращат до виртуалния помощник Cortana.

Apple и Гугъл неотдавна стопираха потреблението на контрагенти за разбор на аудио записи за възстановяване на Siri и Assistant, след остра противоположна реакция в обществените медии против тези практики на фирмите.

Фрагменти от аудио, получени от публицистите на Moterboard, нормално са къси – по 5-10 секунди. Но съгласно публицистите, други пасажи могат да са и по-дълги. Фактът, че тези данни са станали налични за медията и могат да бъдат споделени, свидетелства за небрежна отбрана на потребителските данни, споделят публицистите.

Не единствено изкуствен интелект

През 2015 година Skype започва услугата Translator, която разрешава на потребителите да получават аудио преводи в действително време при телефонни и видео диалози, благодарение на изкуствен интелект. Въпреки че услугата употребява машинно самообразование на невронна мрежа, резултатът се поправя и усъвършенства от живи хора, с цел да се получи относително първокачествен автоматизиран превод.

„ Хората употребяват Skype, с цел да се обадят на своите близки, да вземат участие в изявленията за работа, да беседват със фамилиите си в чужбина и така нататък Компаниите би трябвало да бъдат 100% транспарантни, що се отнася до записването на диалозите на хората и тяхното следващо потребление ”, споделя Фредерик Калтенер, програмен управител за потребление на данни в Privacy International.

„ И в случай че пример от вашия глас бъде прегледана от човек (по някаква причина), системата би трябвало да попита дали сте съгласни с това или най-малко да ви даде опция да откажете ”, добавя Калтенер.

Позицията на Microsoft

Microsoft има вяра, че секцията с постоянно задавани въпроси (FAQ) на Skype Translator и документите на Cortana ясно демонстрират, че компанията употребява гласовите данни, с цел да усъвършенства услугите си (въпреки да не показва категорично, че в процеса вземат участие хора). В отговор на журналистическо запитване по имейл от компанията споделят:

„ Microsoft събира гласови данни, с цел да дава и усъвършенства гласовите услуги като търсене, команди, диктовка или превод. Ние се стремим да бъдем транспарантни по отношение на събирането и потреблението на аудио данни, тъй че клиентите да могат да вършат осведомен избор за това по кое време и по какъв начин се употребяват техните гласови записи. Microsoft получава позволение от клиентите, преди да събира и употребява гласовата им информация ”.

В допълнение, компанията прецизира, че е внедрила няколко процедури, предопределени да приоритизират поверителността на потребителите преди шерването на тези данни с нейните външни реализатори, в това число де-идентифициране на данни, условие на съглашения за неразгласяване с снабдители и техните чиновници и условие от доставчиците да съблюдават високите стандарти за дискретност, избрани в европейското законодателство.

„ Продължаваме да преглеждаме методите за обработка на гласови данни, с цел да предоставим най-ясните благоприятни условия на клиентите и да реализираме надеждна отбрана на поверителността ”, споделят от компанията.

Ролята на външния реализатор

Когато Microsoft дава на външен реализатор аудио за декриптиране, тя също по този начин му предлага серия от груби преводи, основани от Skype, съгласно получените в Motherboard скрийншоти и други документи. След това изпълнителят би трябвало да избере най-точния превод или да даде собствен, а звукът се възприема като поверителна информация.

Microsoft удостоверява, че аудио данните са налични единствено за външните реализатори посредством предпазен онлайн портал и, че компанията подхваща стъпки за унищожаване на идентификационната информация на потребителя или устройството.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР