Партийната субсидия остава 8 лева на глас, но вече няма

...
Партийната субсидия остава 8 лева на глас, но вече няма
Коментари Харесай

Правосъдното ведомство ще плаща парите на партиите

Партийната дотация остава 8 лв. на глас, само че към този момент няма да се заплаща от финансовото министерство,  а от правосъдното. Това излиза наяве от плана за бюджета за 2021 година, с който всяка година се гласоподава и този текст от закона за партиите.

Сумите ще идват от бюджета на правосъдното ведомството, вместо непосредствено от държавния бюджет. Ако парите на правораздаването свършат, то тогава Министерски съвет ще има право да превежда спомагателни прехвърляния, с цел да покрие разликата, заяви организация „ Монитор ”.

Преди година гръмна абсурдът с надвзетите дотации, които партиите имаха опция да върнат вкупом или на вноски, които да им се приспадат. Срокът за това е краят на 2020 година. След това връщането би трябвало да става по „ общия ред “. Сега в закона са записали, че това ще става от Национална агенция за приходите. Това на процедура значи, че данъчните ще събират от партиите останалите суми. С предходни промени в закона поради изключителното състояние и епидемията партиите бяха освободени от това обвързване. Данните за това какъв брой още дължат партиите, качени на уеб страницата на финансовото министерство, демонстрират, че остават още към 1,5 млн. лв.. Общата сума, която партиите трябваше да върнат бе над 14,4 млн. лв., като по-големите обединения го направиха съвсем незабавно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР