Партията на свободните демократи на Германия се присъедини в понеделник

...
Партията на свободните демократи на Германия се присъедини в понеделник
Коментари Харесай

СДП, Свободните демократи и Зелените в Германия започват официални коалиционни преговори



Партията на свободните демократи на Германия се причисли в понеделник към социалдемократите (СДП) и Зелените, одобрявайки решението на партийните водачи да продължат с тристранни съдружни договаряния за образуване на това, което те назовават " държавно управление в центъра ", оповестява Ройтерс.

Ръководството на Свободните демократи и членовете на Народното събрание гласоподаваха в поддръжка на началото на договарянията след първичните проучвателни диалози, при които трите партии се съгласиха с пътна карта. Зелените и лявоцентристката СДП към този момент бяха дали утвърждението си за публични тристранни съдружни договаряния.

Източници от партията обявиха, че договарянията за основаване на алианс „ светофар “ - кръстен на аления, жълтия и зеления цвят на партиите - могат да стартират от четвъртък, за новото държавно управление да постави клетва до Коледа.

Подобна тристранна коалиция - първата по рода си на федерално равнище - би изместила консерваторите след 16 години ръководство на канцлера Ангела Меркел, която не се кандидатира за преизбиране.

Лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер обаче съобщи, че неговата партия ще подсигурява, че това няма да предвещава смяна на немското ръководство вляво. Вместо това тяхното трипартийно ръководство ще бъде " държавно управление в средата ".

" Виждаме благоприятни условия, само че виждаме и провокации ", уточни Линднер, добавяйки, че има огромни разлики сред обособените страни и че ще е нужна " доста приемливост ".

Партийният алианс ще бъде управителен от СДП на Германия, която стана първа на изборите през предишния месец, като водачът на партията Олаф Шолц евентуално ще размени Ангела Меркел на канцлерския пост.

В момента Шолц е финансов министър и заместник-канцлер в отиващата си коалиция сред десницата на Меркел и младшия сътрудник в лицето на социалдемократите.

Той и водачите на по-малките париите на Зелените и Свободните демократи оповестиха в петък, че имат за цел да преминат към публични съдружни договаряния, публикувайки пътната карта на точките, по които са се договорили, и компромисите, които към този момент са постигнали.

Наред с другите ограничения, трите партии се договориха да предложат излизане на Германия от електрическата енергия, добивна от въглища, да се избегнат нарастванията на налозите и да се увеличи минималната работна заплата.

Зелените и Свободните демократи въпреки всичко оставиха отворена опцията да се извърнат към консерваторите – Християндемократическата партия и Християнсоциалния съюз, в случай че договарянията със Социалдемократическата партия се провалят.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР