Партиите са знаели, че взимат повече от полагащата им се

...
Партиите са знаели, че взимат повече от полагащата им се
Коментари Харесай

Заключение: И партиите, и финансовият министър са знаели за надвзетите субсидии

Партиите са знаели, че взимат повече от полагащата им се държавна дотация, а финансовото министерство умишлено е отпускало по-голяма сума. Управляващите настойчиво не престават да настояват, че не са сбъркали в надплащането на милиони левове, а единствено са следвали закона. Те даже се пробват да трансферират отговорността на Сметната палата, която съгласно тях единствено " проформа " проверявала партийните доклади, написа в коментар в. " Сега ".
Че и партиите, и МФ са били наясно, разкри народен представител от Българска социалистическа партия. " Започнахме инспекция при нас, с цел да забележим за какво се е стигнало дотук. Оказва се, че наш чиновник е ходил до Министерството на финансите при започване на 2017 година, с цел да попита от кое място идва разликата (не полагащите се по закон 11 лева, а 13.23 лева.) и да изрази известни терзания. Бил е укротен, че по този начин е по закон, по този начин както не престават да настояват и до момента в МФ ", изясни Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на левицата пред bTV.
Според Зарков проблем с надвзетите от партиите милиони съществува, само че той не е в законите, съгласно които се отпуска дотацията, а " по какъв начин те са били четени и изпълнявани " от властта. Той още веднъж повтори позицията на Българска социалистическа партия, че упорстват за оставката на финансовия министър Владислав Горанов, който е виновен за надплатените пари.
Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова моли контролните държавни органи да " бъдат малко по-внимателни при инспекциите ". " Сметната палата през цялото това време е заверявала през всичките тези години и финансовите доклади, и е проверявала изразходваните средства в акциите, както и получените ", разяснява тя, намеквайки, че институцията е пропуснала разминаванията.
Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) заявява, че партията ѝ ще върне надвзетата дотация. " Законът от 2001 година до момента е прилаган по един и същи метод. Неслучайно обединенията, които получават дотация и са задължени да показват на финансовия министър всяка година своето съдружно съглашение за това по какъв метод той да им преведе средствата, са го изчислявали по същия метод ", изясни тя пред Нова телевизия.
Стоянова призна, че дотация е изплащана и за гласовете " Не поддържам никого ". Според нея това е " техническа неточност ".
Управляващите настойчиво отхвърлят да носят отговорност и упорстват, че казусът е в закона, а не в метода, по който са го ползвали. Затова и във вторник правната комисия в Народно събрание одобри единомислещо законодателни промени, които плануват раздадените дотации да се преизчисляват въз основата на действителните гласове, получени от съответните партии и обединения на парламентарните избори. Милионите, които са дадени повече на партиите от 2001 година насам, остават загадка. Ще се връщат надвзети дотации единствено от 2016 година насам , въпреки че Менда Стоянова съобщи, че не е правилно, че това се прави поради изтекла отминалост и поради това не се отива по-назад във времето.
Дали има нарушаване на закона и надлежно закононарушение ще реши Върховната касационна прокуратура, която беше сезирана от административната прокуратура след инспекция на изнесените от " Шоуто на Слави " данни за надвзетите средства. Според ВАП има " осъществени закононарушения от общ темперамент от чиновници на МФ ", а партиите незабавно би трябвало да върнат взетите допълнително милиони. Втори следващ ден от ВКП не дават отговор на въпроси на в. " Сега " за какви закононарушения става въпрос и кои са възможните причинители.
В персоналния си профил във Фейсбук Слави Трифонов пусна нови данни за партийната дотация, съгласно които се вижда, че казусът с надплащането ѝ не е единствено от последните 3 година В задочно писмо до някогашния финансов министър в първия кабинет " Борисов " - Симеон Дянков Трифонов написа: " През 2012 година ГЕРБ получават 23 925 000 лева партийна дотация. 23 925 000, делено на 1 678 641 получени гласове от ГЕРБ на последните парламентарни избори през 2009 година, прави... 14 лв. и 25 стотинки! При законни тогава 12 лв. на глас. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР