Парното и топлата вода ще бъдат с по-високи цени от

...
Парното и топлата вода ще бъдат с по-високи цени от
Коментари Харесай

Парно и топла вода поскъпват средно с 4% от 1 юли

Парното и топлата вода ще бъдат с по-високи цени от приблизително 4% от 1 юли, излиза наяве от калкулации на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Най-голям скок се чака да има в Разград – със 17,5%, а минимален във Варна – с под 2 на 100. Увеличението в Пловдив, Плевен, Бургас, Враца и Велико Търново се планува да бъде с сред 6 и 7,5 %, а парното и топлата вода в София ще нарастнат 4,3 на 100.

Вчера стана ясно, че се планува повишаване и на тока от 1 юли – с 3,5%. Предстои цените на тока и топлоенергията да бъдат разисквани и дефинитивно признати.

Според анализатора от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров обаче това повишаване на тока е трябвало да бъде повече.

„ Ако следваме динамичността на ценообразуването, която демонстрира, че цената, на която НЕК ще продава на крайните доставчици, се усилва с 13%, нарастването на цената за семействата и дребните консуматори на контролирания пазар би трябвало да е по-висока от оповестената “, сподели Мартин Владимиров в изявление за БНР.

„ Този фокус (по-малкото повишаване – бел.ред.) става по няколко параграфа. Най-основното е, че се усилва делът на евтината електрическа енергия в контролирания микс, в това число близо 56% нарастване на квотата, която АЕЦ „ Козлодуй “ доставя като електрическа енергия на контролирания пазар и премахването от контролирания микс на ВЕИ мощностите, когато тяхната мощ е над 1 мегават. Същото се отнася и за високоефективните централи за комбинирано произвеждане на електрическа енергия и топлоенергия, в това число топлофикациите. Реално в действителност нарастването при топлофикациите евентуално е обвързвано с желанието за компенсиране на тези централи, откакто те към този момент нямат квота на контролирания пазар “, изясни той.

Големите водноелектрически централи на НЕК и АЕЦ „ Козлодуй “ постоянно са се употребявали като буфер, с цел да компенсират доста по-високите цени по преференциалните контракти с двете американски централи, уточни Владимиров и добави, че тази наклонност се резервира.

„ В случая КЕВР няма да компенсира разноските на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток " 2. Това е казано и в отчета – че Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ би трябвало да работи за усъвършенстване на разноските си и за усъвършенстване на търговията си на свободния пазар, с цел да компенсира загубите “, сподели още анализаторът.

Структурата на българския либерализиран пазар е такава, че на процедура без Топлоелектрическа централа „ Марица-изток " 2 свободният пазар не може да действа, безапелационен е Мартин Владимиров и добави: „ Ще има клиенти. Вероятно и по тази причина чакаме по-висока цена на свободния пазар за идната година, както е и заложено в КЕВР – предстоящо нарастване на цената от 23% (референтната цена) “.

По думите му значимо решение, което страната би трябвало да вземе към края на септември, е да дефинира нов механизъм за подкрепяне на бъдещите електроцентрали до 2025 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР