Парламентът ще реши дали Северна Македония ще започне преговори за

...
Парламентът ще реши дали Северна Македония ще започне преговори за
Коментари Харесай

Ковачевски и Шарл Мишел проведоха труден, но откровен разговор за еврочленството на РСМ

Парламентът ще реши дали Северна Македония ще стартира договаряния за участие в Европейския съюз. Това съобщи македонският министър председател Димитър Ковачевски след срещата си в Скопие с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, оповестява БГНЕС.

Той уточни, че държавното управление ще изпрати до депутатите , двустранният протокол и още един документ, като това ще стане, откакто приключат политическите съвещания.

" Мишел беше доста явен, че може да стартираме незабавно договаряния. Парламентът в последна сметка ще реши дали ще стартираме договаряния и какви решения ще вземе по този въпрос ", разяснява Ковачевски.

На днешното държавно съвещание н е е обсъждано френското предложение и всеки жител на страната може да го види, тъй като то е обществено.
 Новото предложение към този момент не е френско, а европейско и зависи от нас, сподели Ковачевски
Новото предложение към този момент не е френско, а европейско и зависи от нас, сподели Ковачевски

Преди да даде отговор, Скопие ще организира съвещания

Македонският министър председател благодари на Европейската комисия за европейското предложение за преговорната рамка като основа за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. Той означи, че предлагането е в съгласие със отбраната на държавните ползи в разногласието с България.

" Отговорно пазиме националните ползи в страната и в чужбина. От нас зависи да приемем това предложение и нашите жители да живеят почтено, по европейски стандарти. Това, което получихме с френското предложение и за което от години се борим, е чиста дефиниция за македонския език. Ние, македонците, сме горди с нашата история, с нашия език, с нашата еднаквост. Никой няма да може да асимилира македонския народ " , безапелационен бе той.
 За Пендаровски новото френско предложение е по-добро
За Пендаровски новото френско предложение е по-добро

Но не желае да го разяснява на този стадий

От своя страна ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел дефинира като сложен, само че прям диалога си с премиера на Северна Македония.

Той акцентира, че Европа ще има по-добро бъдеще със Западните Балкани в Европейски Съюз. По негови думи правилото на добросъседски връзки е главен принцип в Европейски Съюз, който важи за всички страни от Западните Балкани.

" да " на Европейски Съюз, " да " за нашите деца. Реформите в страната ще ви приближат до Европейски Съюз, ще обезпечат разцвет и непоклатимост. Може да разчитате на нашето почитание и преданост. Само дружно може да се оправяме с провокациите и да решим най-големите спънки ", посочи Мишел. През последните дни в столицата Скопие има митинги против европейското бъдеще на страната. Тълпата скандира антиевропейски и антибългарски лозунги, съдържащи обиди и хули. Протест се чака и довечера.
 За френските оферти и българската липса на самочувствие
За френските оферти и българската липса на самочувствие

Въобще, когато ти липсва самочувствие, е мъчно да си изиграеш картите (а в тази ситуация имаме доста положителни карти). И политиците ни се държат, като че ли сме влезнали в Европейски Съюз преди 3 месеца, а не преди 15 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР