Парламентът ще гласува допълнителни 29,4 мил. лева за ремонти на

...
Парламентът ще гласува допълнителни 29,4 мил. лева за ремонти на
Коментари Харесай

Отпускат допълнителни 29 милиона за ремонт на студентските общежития

Парламентът ще гласоподава спомагателни 29,4 благ. лв. за поправки на студентските общежития в страната. Това беше разисквано сред първо и второ четене в бюджетната комисия в Народното събрание. Средствата удовлетворяват значително настояването, което Националното посланичество на студентските препоръки сложи пред ръководещите през последните две години.

Всяка година, преди началото на образователните занятия, общежитията и тяхното неприятно положение са обект на полемики и мнения от обществеността, медиите и  цялото студентско съсловие.

Истината е, че целеви средства за поправки страната не е отпускала от 2008 година. Част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното изграждане. Дългата употреба и обезценка е довела до това, че огромна част от пространствата са негодни за живеене и студентите са принудени да живеят в срамни битови условия.

Тези обстоятелства пораждат неодобрение измежду студентите, които нямат опция да вложат персонални средства за ремонтни действия, с цел да ги приведат в естествен тип за живеене. Не отхвърляме съществуването на актуализирани общежития с доста положителни условия за живот, само че броят им е прекомерно дребен спрямо броя на неподдържаните и разрушени общежития в страната, разяснява ръководителят на НПСС – госпожа Яна Вангелова на извършената среща министъра на образованието в Шуменски университет, състояла се в края на предходната седмица.

В НПСС от началото на образователната година са пристигнали голям брой недоволства и фотоси за положението на студентските общежития. От НПСС не един път са алармирали за обстановката и нуждата от поправки в доста от студентските общежития. Има и голям брой рекомендации от разнообразни институции за затваряне на студентски блокове заради заплаха от сриване. Такива блокове има в градове, в които има дефицит на общежития и това основава проблем за настаняването на студентите в града – София, Пловдив, Варна, Благоевград, Велико Търново.

От организацията изричат удовлетворение, че депутатите са взели под внимание експертните мнения, срещи, лобиране, разисквания и полемики, които Национално посланичество на студентските препоръки в Република България е провело в тази тенденция.

Знаем, че тази сума не е задоволителна, само че считаме, че е една стъпка в вярната посока и се надяваме народните представители да я поддържат в Пленарна зала при гласуването на бюджета.

Благодарим на всички наши сътрудници, които застанаха зад нашите претенции. На Красимир Вълчев - Министър на образованието и науката, който поддържа настояванията ни за даване на спомагателни средства, което показа на няколкото срещи с представители на Ръководството, както и по време на полемиката на последното Общо заседание в Шуменски университет " Епископ Константин Преславски ", разяснява още госпожа Вангелова.

От управлението изричат признателност и на Синдикат " Висше обучение “ към КНСБ, който поддържа НПСС в настояванията за даване на целеви средства. Представителите на студентската общественост се надяват, че средствата ще основат възстановяване на изискванията за живеене на огромна част от студентите, като от организацията ще продължат да отстояват позицията за цялостна политика и разпределяне на средства за поддръжка и поправки в студентските общежития.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР