Парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2021 година на

...
Парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2021 година на
Коментари Харесай

Депутатите приеха бюджетната рамка за 2021 година с дефицит от 5 млрд. лева

Парламентът одобри рамката на държавния бюджет за 2021 година на второ четене. „ За “ гласоподаваха 94 народни представители, а „ срещу “ – 69.

Заложени са близо 5 милиарда лева повече разноски, в сравнение с доходи. Бюджетът планува доходи в размер на 27, 051 милиарда лева, разноски в размер на 15, 817 милиарда лева и бюджетни взаимоотношения (трансфери) в размер на 15, 268 милиарда лева Заложен е растеж на Брутният вътрешен продукт от 2,5%.

Предвиден е буфер от 600 млн. лева, ако обстановката с пандемията COVID-19 се утежни и докара до нужда от изключително обезпечаване на запаси.

Българска социалистическа партия не поддържа оферти бюджет, тъй като съгласно социалистите той нарушава финансовата непоклатимост и ще вкара страната във финансова дългова серпантина.

Мнозинството отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за нарастване на приходите с 1,34 милиарда лева и на разноските с над 500 млн. лева, което съгласно левицата ще докара до понижение на недостига. Предложението на Българска социалистическа партия за нарастване на средствата за висшите учебни заведения и науката също не бе признато.

В бюджета на Министерския съвет беше гласувано оптималният размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2021 година да е близо 67 млн. лева

В бюджета на Народното събрание са записани 1, 5 млн. лева доходи и 83 млн. лева разноски.

В бюджета на Администрацията на президента са планувани почти 9 млн. лева разноски.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова настоя да спре гласуването на бюджета, тъй като в него на са включени ограниченията на кабинета, които са в помощ на засегнатите от ограничаващите ограничения поради епидемията. Тя уточни, че те несъмнено ще се окажат включени, тъй като ще се трансферират сред обособени пера и попита какво ще се прави по тези пера, от които ще се взема.

"Спрете гласуването на този бюджет, българите имат потребност от поддръжка, всеки би трябвало да почувства грижата на страната. А тя има потребност от ръководство със здрав разсъдък, предвидимост, успокоение и сигурност ", разгласи Нинова.

Социалистите приканиха заплатите на служителите на реда да се вдигнат с желаните от тях 30%, а освен с 15%, въпреки че се наливат пари в нереформирана система. Депутатът Иван Иванов разгласи, че най-после ще стане "като предходната година " и със забавяне с решение на държавното управление заплатите ще бъдат вдигнати с претенции размер. "Не се инатете, направете го в този момент. Те ще ви пазят с удоволствие и вие ще се радвате, че сте им помогнали ", сподели той.

В последна сметка депутатите одобриха плана на ръководещите, в който разноските за личен състав в Министерство на вътрешните работи за 2021 година са 1.813 милиарда лева

Отхвърлено беше предлагането на Движение за права и свободи с 1 млн. лева от бюджета да се сътвори на държавна платформа за дарения.

Не беше призната и концепцията на Дора Янкова от левицата да се провиснал 3 млн. лева, с които да се ремонтират и обзаведат от локалните управляващи центрове за отбрана на дами, подложени на домашно принуждение. В поддръжка на текста разгласи, че ще гласоподава ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Народните представители удължиха работното си време до 18 часа. Работата по гласуването на бюджета за 2021 година продължава
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР