Парламентът прие проекторешение, с което депутатите задължават МС до една

...
Парламентът прие проекторешение, с което депутатите задължават МС до една
Коментари Харесай

Батериите и освобождаването на енергийните цени за бита ги скараха, но парите по Плана ги събраха

Парламентът одобри проекторешение, с което депутатите задължават Министерски съвет до една седмица да внесе в Народното събрание законопроектите, нужни за осъществяване на междинните етапни цели по Националния проект за възобновяване и резистентност. Това е нужно поради идното подаване към Еврокомисията на искане за второ заплащане към 31 декември 2022 година. Проектът за решение е импортиран от ГЕРБ-СДС.

Получи се абсурд - всички парламентарни групи, без " Възраждане ", гласоподаваха " за ", само че това не ги спря близо три часа преди гласуването да спорят и да се упрекват взаимно за забавянето на Плана за възобновяване, както и за това какви планове и задължения за България са заложени в него. Само неколцина депутати от Демократична България и Политическа партия натиснаха копчето " въздържал се ", само че нито един не гласоподава " срещу ".

В епицентъра на парламентарната битка сред остарялата съпротива ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " с някогашните ръководещи от " Продължаваме промяната " се оказаха заводът за акумулатори и обещаната пред Брюксел либерализация на енергийните цени за битовите консуматори.

" Искаме да проверим дали тези 22 закона в действителност са подготвени, доколко служебното държавно управление ги възприема, и второто, откакто бъдат импортирани въпросните 22 закона, тогава ще забележим дали ще се получи увреждане на интереса на българските жители. Но желаеме да знаем кои са готови и какво написа в тях ", стимулира предлагането Радомир Чолаков от ГЕРБ.

От ГЕРБ-СДС упрекнаха Политическа партия, че поради тяхното ръководство Планът за възобновяване е бил занимателен с година и половина. " Ние го оставихме подготвен през април 2021 година ", подсети Делян Добрев. " Появиха се два лобистки плана в областта на енергетиката, които не са нужни на никой, още по-малко на енергетиката, само че на тези, които вземат комисионите ", сподели някогашният енергиен министър. И продължи в числа: " 1 милиард за акумулатори, 200-300 милиона за геотермална сила ".

 Скрийншот: Народно събрание

Той съобщи, че с цел да могат да вкарат в проекта тези два плана, е имало " разменна монета " с Европейска комисия и това е било обещанието за затваряне на тецовете ни и за залагането на дати за либерализацията на енергийните цени за битовите консуматори. " Те обрекоха българската енергетика и българските семейства, с цел да вземат милиони за акумулатори и геотермални сили ", упрекна Политическа партия Делян Добрев. Друг някогашен началник в енергетиката, Жечо Станков, пък укори някогашните ръководещи за прекъсването на програмата за саниране. " Да имаш младоженка, само че да нямаш рокля ", употребява той метафората, с цел да онагледи какво е енергийна успеваемост при несанирана постройка. 

Подобни упреци прозвучаха и от представителите на " Възраждане ". Цончо Ганев цитира записаното в проекта, признат от предходното болшинство - закриване на тецовете до 40% след три години и две стъпки за либерализиране на цените за битовите консуматори. " Ще ни обречете на енергийна рецесия, единствено с цел да се закупят едни акумулатори и да прокарате задгранични забавни, ще закриете българската енергетика генерално ", възкликна той. " Няма по какъв начин да подкрепим такова нещо. От " Възраждане " нямаме желание да ви поддържаме в този геноцид против българската стопанска система. Целият проект е жертван. Точно такива решения би трябвало да предоговаряме ", съобщи зам.-председателят на Народно събрание от " Възраждане ".

 Снимка: БТА

Бившият министър на финансите Асен Василев пък заплаши Цончо Ганев със съд поради изявлението му. " Третия път - напряко през съда ", уточни той в отговор на изявление на Цончо Ганев, в което депутатът от " Възраждане " упрекна предходното държавно управление в национално изменничество. Ако бяхте прочели проекта, щяхте да видите, че затваряне на мощности няма - няма нито един мегават мощ в Маришкия басейн, който би трябвало да бъде изваден или затворен, нито един, сподели Василев. По думите му, това е доста по-добре от предходната версия на проекта, където имаше затваряне на мощности и замяната им с газова централа. " Което означаваше България да влезе в газова взаимозависимост и за електрическата енергия си. Може би това е бил вашият проект, скърбя, че го развалихме ", добави той.

В поддръжка на проекта и новаторските енергийни планове в него станаха и други депутати от Политическа партия. " Батериите са една добра инвестиция, с тях ще имаме по-големи благоприятни условия да балансираме енергетиката и по този начин ще сме запазили водещата си позиция в интегрираната система на Балканите ", счита Владимир Табутов, а някогашният образован министър Николай Денков изрече неодобрение, че за всички проблеми в страната се упреква бившето държавно управление. " Очевидно тази седмица е отдадена на това да упрекваме Политическа партия за всички проблеми в страната. Това закъснение се дължи на всички избори, които организирахме - което се дължи на вас ", обърна се той към ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", като ги упрекна, че те са ги предизвиквали.

" Да си бяхте създали държавно управление и да бяхте работили по тези тематики. Рамките на тази енергетика бяха подписани под решение на Борисов ", сподели Денков, само че откъм банките на ГЕРБ му подвикнаха " неистина ". " Този проект има за съществена цел да модернизира България и в случай че някой си показва енергетиката единствено като пушещи комини, тогава дружно би трябвало да си представяме и други технологии ", сподели ексминистърът на Политическа партия. Денков предложи да се гласоподава предлагането, с цел да се внесат оптимално бързо тези закони. " А в случай че Възраждане желаят да блокират проекта, дано да го кажат ясно ", прикани депутатът от Политическа партия.

Да уточняваме нашия народен интерес - подобен, какъвто би трябвало да бъде ", прикани Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи. Бившият екоминистър изрече терзанията на празненства си от поетите задължения с проекта, като попита каква е алтернативата, откакто закрием тецовете до 2038 година

" Ние също сме мощно обезпокоени и загрижени тъкмо какво би трябвало да изпълняваме. За нас е значимо да се грижим и да съблюдаваме всички правила във връзка с здравето на хората, само че тецовете са нужни. Каква е алтернативата след закриването им до 2038 година Това трябваше да е ясно оценено, а не да се спрем на някакви акумулатори - това разбрахме от чуването на Асен Василев, когато питахме ", сподели депутатът от Движение за права и свободи.

" Да седнем и да разработим енергиийна тактика и тогава да изпълняваме проектите. Със сигурност след 20 година Европа ще разчита на въртящи генериращи машини ", заключи пък Георги Самандов от " Български напредък ".

 Снимка: БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР