Парламентът прие на второ четене законопроекта за бюджета на държавното

...
Парламентът прие на второ четене законопроекта за бюджета на държавното
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене бюджета на общественото осигуряване

Парламентът одобри на второ четене законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2023 година

Депутатите гласоподаваха уравновесен бюджет на ДОО, като са планувани доходи и прехвърляния в размер на 21 801, 4 млн. лв. и също толкоз разноски. Разходите за пенсии за 2023 година са 19 168 164 500 лв.. Планираните доходи от осигурителни вноски са 11 080 450 000 лв., очакван е и спомагателен трансфер от държавния бюджет за покриване дефицита от средства в бюджета на ДОО в размер на 10 225, 4 млн. лв.. 

Обезщетението за развъждане на дете до 2-годишна възраст и за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) се усилва от 710 лева на 780 лева, считано от 1 януари 2023 година Отхвърлено беше предлагането на " Българска социалистическа партия за България " компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст да бъде нараснало на 850 лв..

От 1 август т. година минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители се усилва от 710 на 780 лв.. От Движение за права и свободи желаеха да не се подвига минималният застрахователен приход за земеделските производители и той да остане 710 лв., само че това предложение не беше признато. 

Максималният месечен размер на осигурителния приход остава 3400 лв..

От 1 юли т. година се осъвременяват с 12% пенсиите за трудова активност, отпуснати до края на предходната година. От 1 юли минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст става 523,04 лв., взеха решение депутатите. 

Отхвърлено беше предлагането на Българска социалистическа партия за увеличение на дневното минимално обезщетение за безработица от 18 лв. на 23 лв., както и настояването на социалистите с 15 млн. лв. да се усилят разноските за личен състав в бюджета на Националния застрахователен институт (НОИ).

Преди това Георги Свиленски („ Българска социалистическа партия за България “) прикани за повишение на възнагражденията на чиновниците на Национален осигурителен институт. Не знам за какво 15%  увеличение не се поддържа от ръководещите и страната не може да откри 15 млн. лв. за администрацията на Национален осигурителен институт, разяснява той.

Искрен Арабаджиев от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) уточни, че в бюджетната комисия са приели нарастване на заплатите на чиновниците в Национален осигурителен институт с 10%  със задна дата от 1 януари т.г. 

Приели сте 10%, аз ви приканих да дадете 15%, отговори му Свиленски и означи, че решението е взето на комисия. Хайде в този момент пленарната зала да даде още 5%, добави той. 

Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) изясни, че от ГЕРБ-СДС са си отдръпнали предложенията по бюджета на ДОО, защото е взето решение заплатите на чиновниците на Национален осигурителен институт да бъдат нараснали посредством закона за държавния бюджет. Тя уточни, че ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи са внесли идентични оферти бюджетът на Национален осигурителен институт да се усили със 7 830 000 лв. от 1 август т. година Сачева изрази убеденост, че предложенията ще бъдат признати в утрешния ден, тъй че счита въпроса със заплатите на чиновниците в Национален осигурителен институт за решен.

Отхвърлени бяха предложенията на „ Българска социалистическа партия за България “ за преизчисляване на пенсиите с коефициент за застрахователен стаж от 1,35, за повишение на добавката от учителския пенсионен фонд и на вдовишките добавки към пенсиите. 

Не беше признато предлагането на Движение за права и свободи да отпадне условието в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) земеделските производители да потвърждават продажбата на растителна или животинска продукция за определяне на съществуване на обезпечаване. От Движение за права и свободи желаеха също интервалът на майчинството да се признава за автентичен застрахователен стаж при преценка правото на пенсия, в случай че има непълен застрахователен стаж (поне 15 години автентичен стаж и навършени 67 години). Това предложение първо беше признато, а по-късно – отхвърлено. Преди прегласуването Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) уточни, че по настоящето законодателство интервалът на майчинството се зачита за стаж, само че с актуалното предложение интервалът на майчинството на неработещите майки също ще се зачита за стаж. 

Законът за бюджета на държавното публично обезпечаване влиза в действие от 1 януари 2023 година като се изключи признатите промени в КСО, които влизат в действие от обнародването на бюджета на ДОО в „ Държавен вестник “. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР