Парламентът прие на второ четене, след повторно обсъждане, промените в

...
Парламентът прие на второ четене, след повторно обсъждане, промените в
Коментари Харесай

НС прие на второ четене, след повторно обсъждане, промените в НПК

Парламентът одобри на второ четене, след наново разискване, измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). До повторното гласоподаване на текстовете се стигна, откакто президентът Румен Радев наложи несъгласие, а парламентът почете ветото.

 

Според признатите текстове съдийската и прокурорската гилдия на досегашния Висш правосъден съвет при осъществяване на функционалностите им на Висш правосъден съвет и на Висш прокурорски съвет са юридически лица. Те ще бъдат представлявани от един от изборните им членове. Това ще става с решение на съответния съвет. Съдийската или прокурорската гилдия на досегашния Висш правосъден съвет заместват Пленума на досегашния Висш правосъден съвет (ВСС) във всички права и отговорности по подписаните контракти, гласоподаваха още депутатите.

 

Петър Петров от „ Възраждане “ възрази против измененията и посочи, че те още веднъж опонират на към този момент настоящите промени в Конституцията, които ръководещата коалиция одобри в края на декември. В края на декември с измененията в Конституцията депутатите закриха Пленума на Висш съдебен съвет.

 

След ветото на президента, в този момент импортираните оферти не вършат нищо, с изключение на да трансфорат в една още по-голяма боза, това, което в началото беше планувано, изясни Петър Петров, представен от Българска телеграфна агенция.

 

С направеният текст от комисията се сочи следното: съдийската гилдия и прокурорската гилдия ще извършват пълномощията, категорично предоставени на Висшия правосъден съвет и на Висшия прокурорски съвет, т.е. вносителите на тези оферти са се пробвали да замажат работата и да посочат, че надали не съдийската гилдия и прокурорската гилдия на закрития към този момент, фиктивен Висш правосъден съвет ще извършват пълномощията на новите два органа – Висш правосъден и Висш прокурорски съвет, разяснява депутатът.  Според него приемането на сходни текстове ще докара до още повече проблеми. 

 

Депутатите гласоподаваха единомислещо с 201 гласа „ за “ изменение в Наказателно-процесуален кодекс, с които съдът следва да дава на обвинения и неговия бранител опция да се срещнат с всички, събрани досега, доказателства по делото. 

 

Припомняме, че президентът Румен Радев наложи несъгласие върху измененията на 12 февруари. Според него необятно прокламираната правосъдна промяна с последните промени на Конституцията бе на практика анулирана за неустановен интервал от време с признатите преходни и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс. Държавният глава добави, че това е целеустремено занемаряване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ деяние.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР