Парламентът прие на второ четене промени в Закона за интеграция

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за интеграция
Коментари Харесай

Приеха на второ четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания.

Месечна добавка за обществена интеграция на хора с трайни увреждания над 18-годишна възраст ще се отпуска въз основа на подадено заявление-декларация за правене на обществена оценка. По този метод част от декларациите се сплотяват в една.

На шефовете на дирекциите "Социално подкрепяне " или оправомощени от тях длъжностни лица се обезпечава безвъзмезден достъп до Национална база "Население " и при нужда да се изисква по длъжностен път информация от държавни и общински органи, като те са длъжни да я дават гратис в 14-дневен период от датата на настояването. По този метод ще се понижи броят на изискваните от жителите документи, ще се сътвори правна сигурност и ще се понижи опцията за повтаряне на обществени заплащания и за злоупотреби със обществени права, надлежно неведнъж практикуване на обществени права без правно съображение, се показва в претекстовете за измененията.

Социалната оценка ще се прави и по искане на шеф на профилирана институция или обществена услуга - резидентен вид, в които са настанени деца с увреждания. Социалната оценка към този момент няма да включва стимулирано предложение за разпределяне на целева помощ за разработване и/или покупка на помощни средства, съоръжения и уреди за хората с увреждания и медицински произведения.

Назначаването на помощни средства, съоръжения и уреди за хората с увреждания и медицински произведения се прави от органите на здравната експертиза - ЛКК, ТЕЛК/НЕЛК, а изискванията и редът са уредени в Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания. Мотивираното предложение от страна на Консултативната комисия е без правни последствия, се показва в претекстовете за измененията. Измененията влиза в действие от 1 януари 2018 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР