Парламентът прие на второ четене промени в Закона за енергията

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за енергията
Коментари Харесай

Крайният клиент може да стане потребител на собствена електрическа енергия от възобновяеми източници, решиха депутатите

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за силата от възобновими източници. Измененията плануват министърът на околната среда и водите, взаимно с министъра на енергетиката, министъра на районното развиване и благоустройството, министъра на превоза и известията и министъра на земеделието и храните да създават План за установяване на предпочитани зони за развиване на обекти за произвеждане на електрическа сила от вятърна сила, написа Българска телеграфна агенция.

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) дефинира преференциални цени за изкупуването на електрическата сила от възобновими източници (ВЕИ), създадена от енергийни обекти с обща конфигурирана мощ до 30 kW в това число, които се планува да бъдат построени върху покривни и фасадни структури на присъединени към електроразпределителната мрежа здания и върху недвижими парцели към тях в урбанизирани територии, записаха депутатите. Досега КЕВР определяше преференциални цени за изкупуване на ел. сила от ВЕИ, създадена от енергийни обекти с обща конфигурирана мощ по-малка от 500 kW.

Въвежда се и безмълвно единодушие за издаване на позволение за градеж за монтаж на съоръжения за произвеждане на електрическа и топлинна сила от слънчева сила за лично ползване с обща конфигурирана общественост от 20 до 50 kW в здания в урбанизираните територии, в това число върху покривите и фасадните структури и прилежащите им поземлени парцели.

Крайният клиент може да стане консуматор на лична електрическа сила от възобновими източници. Той ще може да създава, съхранява, използва и продава непотребните количества създадена сила, одобриха депутатите. Създава се и опция крайните клиенти, в това число битовите, да вземат участие в общественост за възобновима сила, която също ще може да продава непотребните количества сила. 

Предвидено е облекчение на процедурите по присъединение за производители на електрическа сила от ВЕИ с обща конфигурирана мощ до 1 мегават, като са понижени периодите за осъществяване на изследване и издаване на мнение за изискванията и метода на присъединение. Предвижда се срокът на процедурите по присъединение на енергиен обект от подаване на настояването за това до сключването на контракта за присъединение да е шест месеца.   

От 1 септември 2024 година се усилва биогоривото от ново потомство от първични материали вид „ А “ в горивата за дизелови мотори, а от 1 март 2025 година се вкарва обвързване за наличие на биогориво от ново потомство от първични материали вид „ А “ в горивата за бензинови мотори, одобри още Народното събрание.

С промените в Закона за силата от възобновими източници депутатите трансформираха и други закони. Един от тях е Законът за енергетиката, в който бяха признати промени, свързани с наградите за производителите на електрическа сила от възобновими източници.

Отхвърлени бяха разпореждания, с които се променяше Законът за компенсиране на разноските на потребителите за превоз. Измененията бяха свързани със периодите за установяване и внасяне на вноските във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) изясни, че имат спор дали измененията не съдържат ретроактивни текстове, и добави, че ще бъдат прецизирани. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР