Парламентът прие на второ четене промени в Закона за административното

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за административното
Коментари Харесай

Решено: Държавата влиза в Лукойл, ако има криза

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Промените са импортирани от " Демократична България ", а от " Възраждане " ги обвиниха в опит за национализация на компанията.

Измененията дават опция на страната да сложи под действен надзор нефтената рафинерия в Бургас посредством внедряването на фигурата необикновен шеф, който ще може да поеме управлението на рафинерията в миг на рецесия. 141 депутати гласоподаваха " за ", а единствено 24 народни представители от " Възраждане " се възпротивиха на измененията.
-->
Особеният търговски шеф се назначава от министъра на стопанската система и промишлеността по предложение на съвещателен съвет за период от шест месеца, като този период може да бъде продължен еднократно за същия период. Изброени са изискванията, на които би трябвало да дава отговор особеният търговски шеф, измежду които да има не по-малко от пет години професионален опит при ръководство в региона на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис.

Първоначално се оферираше да има пет години професионален опит при ръководство на съответна по тип сериозна инфраструктура. Крайната редакция на текста беше препоръчана от Надежда Йорданова от Демократична България в пленарната зала, която се аргументира, че " по този начин уголемяват условието за опит на евентуалния необикновен шеф ".

В корекцията от " Възраждане " съзряха желание на поста да бъде назначен съответен човек и настоя да чуе кой е избраникът. Направо кажете името на това лице, което би трябвало да поеме ръководството на " Лукойл ", прикани Стоян Таслаков. Според депутата от " Възраждане " от Демократична България желаят да сложат собствен човек, " с цел да може да прави спекулация в най-печелившото дружество ".

Мартин Димитров и Ивайло Мирчев отхвърлиха обвиняванията в национализация на " Лукойл ".

" Не става въпрос въобще за национализация. Не желаеме да има конференции на правитеството дружно с " Лукойл " и " Лукойл " да диктува на нашите министри изискванията. Ние желаеме мощна страна и всички компании си заплащат налозите ", съобщи Ивайло Мирчев.

" Вие, виждам, че сте обезпокоени освен поради съветските ползи, а и от пресичане на кранчето ", обърна се към " Възраждане " Мирчев.

" Слушам ви и изживявам мощно фрапантен потрес - вие говорите за мощна страна! ", възкликна по адрес на Демократична България Костадин Костадинов. " Някои желаят да откраднат една рафинерия, а в случай че някой изиска два американски ТЕЦ-а, чудя се? Големият въпрос е има ли някакъв честен императив за кражбата ", реагира Костадин Костадинов.

Мартин Димитров се възмути от позицията на " Възраждане " и двойния им стандарт. " Ако е национализация на американски компании, е хубаво, на други не е хубаво ", означи той. И подсети, че " национализация не съществува след 90-а година. " В законодателството фигурата на особения търговски шеф попада години наред. Тя има превантивна роля за интервенция в сериозна обстановка ", сподели депутатът от Демократична България и прикани да спрат спекулациите.

Делян Добрев изясни на " Възраждане ", че това, което се предлага сега, е да се даде механизъм, при който, в случай че " Лукойл " " се разсърдят и решат да ударят ключа на рафинерията ", да може да се назначи необикновен шеф. Добрев акцентира, че не се лишава собствеността на компанията никога. Предприятието си остава благосъстоятелност на частния вложител, само че задачата е да се подсигуряват доставките на горива в България, написа dir.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР