Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето,

...
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето,
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене възможността за мерки след края на извънредната обстановка

Парламентът одобри на първо четене измененията в Закона за здравето, които разрешават въвеждането на противоепидемични ограничения и след края на изключителната епидемиологична конюнктура със 121 гласа “за “, 24 “против “ и 39 въздържали се.

Промените плануват след приключването на изключителната конюнктура на 31 март, министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор, да вкарва със своя заповед противоепидемични ограничения.

Мерките ще могат да са за цялата страна или за обособена област за избран интервал от време. Предлага се такава опция да имат и шефовете на районните здравни инспекции. Предвижда се законопроектът да влезе в действие от 1 април.

Мерките след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура ще могат да са от общ темперамент, като съблюдаване на отдалеченост, стерилизация, носене на защитни маски на избрани публични места, имунизационни акции, откриване на пунктове за имунизация и други

При нужда ще могат да се вкарват здравни условия за идващите в страната лица, като да вземем за пример зелен документ. В законопроекта категорично се показва, че не може да се постанова възбрана за влизане в страната и ограничение на напредването на територията ѝ, както и краткотрайно затваряне на обекти от публично значение.

Три месеца след края на изключителната конюнктура Министерството на здравеопазването да продължи със дотациите за лечебните заведения за поддържане на тяхната подготвеност за лекуване на ковид. Законопроектът дава опция за продължение на заплащанията за лекари, сестри и санитари.

Министърът на опазването на здравето Асена Сербезова изясни, че се работи по вид за трайно увеличение приходите на медицинските експерти и след този интервал.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР