Парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната

...
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната
Коментари Харесай

Европейските делегирани прокурори да са в самостоятелна структура, реши НС

Парламентът одобри на първо четене измененията в Закона за правосъдната власт, касаещи европейските делегирани прокурори. Вносител на законопроекта е Министерският съвет. Измененията са свързани със съответния европейски правилник за определяне на засилено съдействие за основаване на Европейска прокуратура. В поддръжка на законопроекта гласоподаваха 125 депутати, 41 бяха „ срещу “, без въздържали се.

Предвижда се европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в независима организационна конструкция в прокуратура, а административните функционалности на началник да се реализират от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор.

За обезпечаване на положителни условия на труд и работна среда, с акт на Министерския съвет ще бъде предоставена на Висшия правосъден съвет (ВСС) подобаваща постройка за активността на европейските делегирани прокурори, където ще бъдат обособени независими регистратури и деловодство, гласи още законопроектът. Необходимите средства ще се обезпечат от бюджета на правосъдната власт, плануват още измененията.

Със заключителните разпореждания е планувана смяна в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за специфичните разследващи средства. С тях се дава опция за взаимоотношение на делегираните прокурори с проверяващи служители на реда и митнически инспектори, при реализиране на активността по следствие на закононарушения.

" Днес болшинството поддържа на първо четене един значим законопроект, който е в осъществяване на отговорностите на страната да обезпечи ресурсно работата на Европейската прокуратура на територията на Република България ", съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова. И добави, че законопроектът е бил подсилен от Европейската прокуратура. Тя благодари на депутатите за приемането на измененията в Закона за правосъдната власт.

Парламентът одобри срокът за оферти сред първо и второ четене на законопроекта да е пет дни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР