Парламентът прие на първо четене промените в Закона за държавния

...
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за държавния
Коментари Харесай

Парламентът реши на първо четене: Партийната субсидия става левче


Парламентът одобри на първо четене измененията в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година за понижаване на партийната дотация от 11 на 1 лев на автентичен получен глас от 1 юли.

" За " гласоподаваха 117 депутати от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ", а 90 народни представители от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи гласувата " Против ", няма въздържали се.

Законодателната самодейност пристигна от Министерски съвет и в случай че бъде утвърдена и на второ четене, новият размер на партийната дотация ще влезе в действие от 1 юли тази година. Законопроектът на държавното управление планува годишната държавна дотация за политическите партии и обединения за 2019 година да се преизчисли въз основата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция, умножен по мярка от 11 лева за един получен автентичен глас за интервала от 1 януари до 30 юни 2019 година и размер от 1 лева за интервала от 1 юли до 31 декември 2019 година Според направените планове икономията в бюджета за втората половина на 2019 година ще бъде 14,6 млн. лева Размерът на партийната дотация се гласоподава в края на всяка календарна година, когато депутатите преглеждат законопроекта за държавния бюджет.

От " Българска социалистическа партия за България " и Движение за права и свободи излязоха с причини против намаляването на партийната дотация на 1 лев и желаеха спор по тематиката.

Внушението е, че ГЕРБ е този, който раздава и пази дотациите, през днешния ден желаеме да кажем, че това не е по този начин, разяснява Тома Биков /ГЕРБ/. Нашето предложение за понижаване на дотацията на 1 лев е направено с преценка на всички опасности. Знаем, че в случай че бюджетът не финансира партиите, те ще се финансират по различен метод, уточни той. Радвам се, че през днешния ден чухме какъв е позитивът на тези дотации, най-много от опозиционните обединения, разяснява Биков. Никой от ГЕРБ няма предпочитание българската народна власт да се олигархизира, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Драгомир Стойнев от левицата сподели, че няма да поддържат законопроекта. Той разяснява, че от " Българска социалистическа партия за България " са " за " понижаване на размера на партийната дотация, само че това да не заплашва действието на политическите партии. Той уточни, че предлагането е направено " на крайник ", без съвещания с политическите сили, и заплашва демокрацията. Ние ще предложим на всички политически сили разговор, да не се бърза, сред първо и второ четене да обсъдим и да намерим верните решения, тъй че да не застрашим политическия живот в страната, уточни Стойнев.

Йордан Цонев /ДПС/ разяснява, че Движение за права и свободи не приема този метод - понижаване на дотацията, тъй като такова било упованието. Ако ще има понижаване и смяна на модела, това би трябвало да се случи след полемика, след причини, другояче това е прям, доста див популизъм, който ще има тежки последствия за българския политически живот, сподели той. Цонев предизвести, че се прибавя нова тематика в отчетите на всички институции в Европейски Съюз. Нашето предложение ще е дотацията да бъде нула лв., тъй като 1,2,5 лв. значат същото - недофинансиране на политическите партии и връщане на зависимости, разяснява той. Според Цонев партиите са сбъркали като не са обяснили на жителите по какъв начин се харчат партийните дотации и какъв е моделът на финансиране в Европа. Той означи, че с общественото финансиране на партиите у нас последователно са били затворени всички легални порти към бизнеса.

Николай Александров / " Атака " / разяснява, че поддържат законопроекта за понижаване на партийната дотация на 1 лев с аргумента, че редуцирането на партийната дотация би трябвало да има различен механизъм, който да я размени.

По време на дебатите Румен Гечев от Българска социалистическа партия акцентира, че партиите би трябвало да бъдат финансирани от страната, като за образец акцентира, че такава е практиката в съвсем всички европейски страни. В Европа има единствено една страна, в която партиите не получават държавно финансиране и това е Швейцария.

От левицата разкритикуваха практиката някои от партиите да държат неизразходваните си средства от дотации на банков депозит поради лихвата и направиха свое предложение – тези средства да бъдат върнати в държавния бюджет. Във връзка с аргумента на ръководещите, че с намаляването на размера на дотациите ще се стигне до икономии в бюджета, той съобщи: „ Закрийте защитата и ще спестите 1 милиарда лева Закрийте образованието и ще спестите още няколко милиарда “.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Томя Биков изясни, че лихвата от депозита на неговата партия е едвам 0,05% и тя стига единствено за покриването на банковите такси.

Въпреки че дадоха поддръжката си на първо четене, от Вътрешна македонска революционна организация пък се заканиха да създадат свои оферти в идващите разисквания. „ Партиите вземат повече пари, в сравнение с би трябвало да вземат. Тези пари могат да бъдат понижени. Въпросът е с какъв брой и на каква цена? “, разяснява депутатът Искрен Веселинов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР