Парламентът прие на първо четене промените в договора за покупка

...
Парламентът прие на първо четене промените в договора за покупка
Коментари Харесай

След разпалени спорове. Промените в договора за изтребителите F-16 бяха приети на първо четене

Парламентът одобри на първо четене измененията в контракта за покупка на изтребители F-16 , който. Гласуването провокира разпалени разногласия сред депутатите, като от Българска социалистическа партия и "Възраждане " дефинираха измененията като "диктат " и "извиване на ръцете ".

Ден по-рано министърът на защитата в оставка Драгомир Заков уточни, че промените в контракта са механически и са наложителни, с цел да продължи осъществяването му. По думите му те също по този начин са в интерес на България, защото плануват по-модерно съоръжение в поръчаните самолети.

"Ако не ги приемем, ще сложим под риск целия план ", сподели Заков във вторник.

Промените включват актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното съоръжение, както и увеличение на броя на обучавания спомагателен персонален състав. Те не включват в допълнение възнаграждение и цената на самолетите остава същата, означи Заков.

Въпреки това по време на дебата в сряда Румен Гечев от Българска социалистическа партия сподели, че "нашият стратегически сътрудник ни извива ръцете ", а към рецензиите се включиха и от проруската "Възраждане ". Лидерът ѝ Костадин Костадинов съпостави контракта с "ньойския диктат " и сподели, че армията на България е била по-силна преди присъединението към НАТО.

"Призовавам дебатът да бъде концентриран за промените, а не да се употребяват сходни обстановки за лансиране на политически тези на гърба на българската войска ", отговори Драгомир Заков.

По-рано той заяви, че Съединени американски щати са дали на България и офертата за закупуване на още 8 изтребители F-16, която е "съпоставима " с първия контракт. През април, когато се разбра за новото предложение, президентът и прикани "да се бърза ", тъй като на България са ѝ нужни още самолети, с цел да може да охранява сама въздушното си пространство.

на 8 нови изтребителя F-16 Block 70 беше подписана през 2019 година на обща стойност 1,256 милиарда $. Тя беше утвърдена от Народното събрание и държавното управление преведе предплатено цялата сума.

Очакването беше първите самолети да бъдат доставени през 2023 година По-късно Съединени американски щати оповестиха, че производителят Lockheed Martin изпитва закъснение поради нарушените международни вериги на доставките, провокирани от пандемията от COVID-19. Посолството на Съединени американски щати заяви в края на март, че доставката ще бъде направена през 2025 година

В момента България разполага с 14 съветски самолети МиГ, от които по-малко от половината летят. Те се поддържат в Русия, което към този момент е невероятно. В момента въздушното пространство на България се охранява от самолети на съдружници от НАТО.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР