Парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина.

В отчета на здравната комисия се показва, че със законопроекта се изготвя Национална аптечна карта. Според вносителите по този начин ще се даде опция да се откри, какъв е достъпът на популацията до аптеки. Когато въз основа на Националната аптечна карта, се откри дефицит от аптеки, ще се дава опция при облекчена административна процедура, аптеките, които имат лиценз за търговия на дребно, да реализират активност на втори или идващ адрес.

Предвижда се усъвършенстване на контрола върху аптеките, който с изключение на от Изпълнителната организация по медикаментите, ще се реализира в съгласуваност с районните здравни инспекции по места.

В закона се разписва задължението на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да заплаща на аптеките по 2 лева за всяка регистрирана рецептурна бланка с предписани лекарствени артикули, заплащани на 100 % от касата. Досега този ангажимент се регламентира в разпоредба. В мнение на Българския фармацевтичен съюз, показано пред здравната комисия, е очебийно, че това равнище не дава отговор на икономическата реалност в страната.

С преходните и заключителните разпореждания се оферират промени и допълнения в Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), с които се дефинира задължението на изпълнителите на здравна помощ да обезпечават на здравноосигурените лица здравната помощ от пакета, обезпечен от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), без да изискват доплащане.

Уреждат се категорично съответните благоприятни условия за приемане на заплащане и доплащане от здравноосигурените лица за оказваната им здравна помощ, като се изброяват изчерпателно случаите, в които това е възможно. От допустимите случаи се изключва лекуването с лекарствени артикули при злокачествени болести, животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции.

Урежда се и правото на наложително здравноосигурените лица по време на болничния си престой по своя самодейност да получават против възнаграждение съответни в допълнение поискани услуги, като се предлага дейностите, включени в тези услуги, и редът за приемането им да бъдат избрани с разпоредба на министъра на опазването на здравето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР