Парламентът прие на първо четене промени в Закона за филмовата

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за филмовата
Коментари Харесай

На първо четене: До 195 млн. лв. от бюджета за производство и разпространение на филми

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за филмовата промишленост. Tехен вносител бе Министерският съвет. 

С измененията се определят три схеми, по които страната може да финансира филмовата промишленост - при произвеждане на филми, при тяхното разпространяване и със дотации за минимална помощ за фестивали и показ на филми.

Годишният бюджет на първите две схеми за произвеждане и за разпространяване на филми не трябва да надвишава 97 милиона и 790 хиляди лв.. Ако държавната помощ е над 50 млн. евро за скица, страната ни би трябвало да уведоми Европейската комисия. Схемата за минималната помощ не може да надвишава 200 хиляди евро за интервал от три бюджетни години.

Допустимите разноски могат да са за произвеждане на аудио-визуални творби, разноски за писане на сюжети, за разпространяване и разпространение.

Предвижда се да бъде основана Национална комисия за разпространяване на филми, която ще се назначава от изпълнителния шеф на Изпълнителна организация " Национален кино център " за период от 2 години. Тя ще се състои от 5 членове, четирима от които препоръчани от професионалните сдружения и юридическите лица с нестопанска цел в региона на филмовата промишленост.

Комисията ще преглежда постъпилите планове, ще ги прави оценка и класира за държавно подкрепяне с стимулирано решение за всеки план.

В претекстовете се показва, че задачата на законопроекта е да обезпечи използването на европейското законодателство в региона на държавните помощи.   
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР