Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани

...
Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани
Коментари Харесай

Неизбежната отбрана вече не е наказуема

Парламентът одобри на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с института на неизбежната защита и глобите за маловажни обири.

Промените са импортирани от " Обединени патриоти " на 18 април предходната година и през днешния ден бяха утвърдени единомислещо със 106 гласа " за " в пленарната зала. След това депутатите гласоподаваха оптимален период за оферти сред първо и второ четене.

Със законопроекта се записва,

че няма превишаване на рамките на неизбежната защита, когато нападението е осъществено посредством незаконно влизане в жилище ,

както и когато е ориентирано против живота, здравето, свободата или половата цялост на отбраняващия се или на другиго и е осъществено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

Заместник-председателят на ПГ " Обединени патриоти " Искрен Веселинов уточни, че промените са против битовата престъпност и целят разширение на хипотезите на неизбежна защита.

В момента законът не е задоволително търпелив към тези, които пазят собствеността си, разяснява той.

Веселинов уточни, че втората част от законопроекта се отнася за маловажните обири. Ако цената на кражбите е до две минимални работни заплати /1100 лева/, може да се завърши производството с санкция сред 100 и 300 лв., като това може да се повтори или потрети, в случай че общата стойност на закононарушенията в границите на една година е под 150 лв., разяснява той.

По думите му на този циничен кръг би трябвало да се постави край и при второ нарушение причинителят да влиза в пандиза. От Оперативна програма оферират също цената на кражбата да бъде понижена на една минимална работна заплата.

От ГЕРБ акцентираха значимостта на измененията, само че означиха и недостатъци на препоръчаните текстове.

Маноил Манев /ГЕРБ/ сподели, че е удовлетворен, че се отваря този спор. Той обаче изрази терзания, че ще имат проблем, приемайки тези текстове при празна зала отляво. Популистите няма да спазят правилото като не си го споделил в точния момент да замълчиш, а ще приказват неистини всеки Божи ден, уточни Манов. Колегата му Димитър Лазаров поддържа изискването " две минимални работни заплати " да бъде сменено с " една ".

" Трябва да използван твърдата глоба на закона, с цел да вкарваме ред и правда ", разяснява Валери Симеонов /ОП/. Според него препоръчаните текстове са добре премислени, уравновесени и съгласувани и не носят риск от осъществяване на престъпно закононарушение, скрито като неизбежна защита.

Когато нарушителите знаят, че ще лежат в пандиза за един откраднат буркан, и бабата няма да пострада, разяснява Юлиан Ангелов / " Обединени патриоти " /.

Независимият народен представител Спас Панчев разяснява, че този въпрос в действителност е значим за елементарния български жител, за земеделския производител. Той уточни, че доста въпроси следва да бъдат доуточнени сред първо и второ четене, само че хората чакат да има смяна.

Източник: vesti.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР