Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в

...
Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в
Коментари Харесай

Парламентът ограничи употребата на райски газ в заведения за хранене

Парламентът одобри на първо четене два законопроекта за промени в Закона за храните, чиято цел е ограничение на използването на божествен газ в заведения за хранене.

Единият законопроект е импортиран от „ Възраждане “, другият - от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ).

Със законопроекта на „ Възраждане “ се вкарва възбрана за използването на диазотен оксид (райски газ) в обекти за дистрибуция на храни. Неговото потребление ще се позволява единствено за професионална приложимост в обекти за произвеждане и преправка на храни, като добавка в храните, според условията на Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския съюз по отношение на добавките в храните. Предвидено е

министърът на земеделието да издаде разпоредба за изискванията и реда за използването на диазотен оксид в обекти за произвеждане и преправка на храни.

Законопроектът на ПП-ДБ планува диазотен оксид да може да се употребява само като добавка в храни при съблюдаване на съответния правилник на Европейски Съюз, като в същото време изчерпателно се дефинират типовете обекти, в които това е възможно, а точно - обекти за произвеждане и преправка на храни и заведения за публично хранене, в които диазотния оксид се употребява като добавка при приготвянето на храни. Освен това се предлага въвеждането на обвързване за бизнес операторите с храни да отразяват използването на диазотен оксид като добавка в храните и в софтуерната документи. Предвидени са и съответни наказания за предварителна защита.

При нарушаване на наредбите за приложимост на божествен газ в региона на храните е планувана санкция от 500 до 1000 лв..

Който допусне в ръководен от него обект осъществяването на такова нарушаване, ще се санкционира с санкция от 800 до 1500 лв., а при наново нарушаване – от 1500 до 3000 лв.. За бизнес оператора е планувана санкция или имуществена глоба от 3000 до 6000 лв., а при наново осъществяване на същото нарушаване - от 5000 до 12 000 лв..

Даниел Панов („ Възраждане “) уточни, че задачата на промените е да се ограничи оптимално използването или дистрибуцията на така наречен божествен газ в заведения за хранене, като използването за кулинарията да бъде след специфична разпоредба на министъра на земеделието, със специфични регистри и дневници.

Той означи, че двата законопроекта съвсем се припокриват, като в този на ПП-ДБ са препоръчани санкции, които съгласно него са ниски, съобщи Българска телеграфна агенция.

Росен Костурков (ПП-ДБ) означи, че концепцията за този законопроект е на „ Възраждане “ още от 48-ото Народно заседание, като от ПП-ДБ са синхронизирали текстовете с европейския правилник. Той уточни, че задачата е да се ограничи използването на божествен газ от деца и изобщо лица в заведенията за публично хранене. Костурков напомни, че през 2022 година с промени в Закона за здравето беше въведена възбрана за продажба на божествен газ на лица под 18 година, само че без промени в Закона за храните и без да се попълни изчезналата законодателна уредба за изискванията и реда за приложимост на диазотен оксид при производството на храни, няма по какъв начин тези забрани да бъдат прилагани.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР