Парламентът прекрати правомощията на заместник-председателя на Националното бюро за контрол

...
Парламентът прекрати правомощията на заместник-председателя на Националното бюро за контрол
Коментари Харесай

Парламентът освободи Георги Гатев от Националното бюро за контрол на СРС

Парламентът приключи пълномощията на заместник-председателя на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Георги Гатев поради лишен достъп до класифицирана информация до равнище " Строго секретно ". Решението беше гласувано единомислещо със 111 гласа " за " и без диспути.


Държавната организация " Национална сигурност " лиши достъпа на Гатев до класифицирана информация с гриф " Строго секретно " след искане на прокуратурата поради данни, че той е нарушил служебните си отговорности. Гатев апелира акта за лишаване на разрешението му първо пред Държавната комисия за сигурността на информацията, а по-късно и във Върховния административен съд.

В средата на януари Върховен административен съд отхвърли дефинитивно жалбата му против ДКСИ, поради отхвърли ѝ да възвърне отнетия му от ДАНС достъп до секретна информация.

Славчо Велков от " Българска социалистическа партия за България " изиска Гатев да бъде позволен в пленарната зала и в случай че се наложи и има предпочитание, да бъде изслушан. Предложението му обаче беше отхвърлено.

Димитър Лазаров от ГЕРБ уточни, че настояването е безпричинно, тъй като е налице влезнал в действие административен акт, с който е доказано отнемането на достъпа.

Предвид настъпилата несъответственост, Народното събрание освободи Георги Гатев от Националното бюро за надзор на СРС преди приключването на мандата му.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР