Парламентът подкрепи на първо четене Закона за здравето, предаде БГНЕС.

...
Парламентът подкрепи на първо четене Закона за здравето, предаде БГНЕС.
Коментари Харесай

Нов закон за мерките след епидемичната обстановка

Парламентът поддържа на първо четене Закона за здравето, съобщи БГНЕС.

Законопроектът бе подсилен от 121 народни представители, "против " -24 и "въздържали се "- 39. Със закона се основава правна опция след отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура, когато е належащо, министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор, да може да вкарва противоепидемични ограничения на територията на цялата страна или за обособена област.



Мерките, които ще могат да се вкарват след анулацията на изключителна епидемиологична конюнктура са от общ темперамент, като осъществяване на стерилизация, дезинсекция и дератизация, постоянно проветряване, обезпечаване спазването на физическа отдалеченост, обвързване за носене на защитни маски от лицата на избрани публични места и други.

Предвижда се противоепидемичните ограничения да могат да включват и организирането на имунизационни акции, откриването на краткотрайни имунизационни пунктове и сформирането на екипи за ваксиниране.



Със законопроекта се вършат промени в Закона за бюджета на НЗОК, с които се предлага да се удължи с три месеца след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура, съществуващата опция през 2022 година

Министерство на здравеопазването да субсидира лечебни заведения за болнична помощ за поддържане на готовността им за оказване на здравна помощ през интервала на оповестено изключително състояние. Предложено е законопроектът да влезе в действие от 1 април.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР