Парламентът oфициално създаде днес новия обединен антикорупционен орган, който ще

...
Парламентът oфициално създаде днес новия обединен антикорупционен орган, който ще
Коментари Харесай

НС създаде новия антикорупционен орган

Парламентът oфициално сътвори през днешния ден новия единен антикорупционен орган, който ще носи името Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Тя ще управлява лицата, заемащи висши обществени длъжности.

Председателят на новия орган ще се избира от Народното събрание, а не от президента, както бе предлагането на левицата. Депутатите гласоподаваха тази точка с 81 гласа "за ", 38 "против " и 14 "въздържал се ".

Въпросът кой да назначава ръководителя на новия антикорупционен орган докара до конфликт сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ още преди разискването на закона в Народното събрание. Българска социалистическа партия са на мнение, че ръководителят би трябвало да се назначава от президента, до момента в който ГЕРБ упорстват той да бъде излъчен от Народното събрание.

Президентът Румен Радев също поддържа предлагането на Българска социалистическа партия, тъй като по този метод органът щял да е самостоятелен от властта.

Комисията ще има ръководител, заместник-председател и трима други членове, които ще се избират от Народното събрание. Мандатът на всеки от членовете ще е шест години.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР