Парламентът одобри промени в Закона за вероизповеданията, според които държавата

...
Парламентът одобри промени в Закона за вероизповеданията, според които държавата
Коментари Харесай

Плащаме повече пари за религиите, без да се спира и чуждото им финансиране

Парламентът утвърди промени в Закона за вероизповеданията, съгласно които страната дава на записаните вероизповедания дотация въз основата на резултатите от самоопределилите се лица към съответното изповедание.
Отпуснатата сума ще бъде по 10 лв. на мирянин, а за подобен се смята всеки, който при последното национално броене (бел. ред. - от 2012 година) се е определил за набожен и почитател на дадена вяра.
Сумата съставлява основата на сделката сред водача на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по Закона за вероизповеданията, още преди той да мине на второ четене.
За изповедание, на което е избрана дотация в по-малък размер от размера, който се поставя според избрания аршин /не по-малко от 10 лева на глас/ държавната дотация не може да бъде по-малка от 15 млн. лева
Този и предходният текст скараха патриотите и ГЕРБ. Обединените патриоти напуснаха пленарната зала откакто техните претенции бяха отхвърлени.
" Подчинихме се на инерцията и даваме милиони на вероизповеданията ", изясни с коридорите Искрен Веселинов. Оперативна програма са срещу изповедание да взема пари от Турция, което и тормози патриотите.
" Не можем да раздаваме държавни милиони и да не желаеме отсреща никакво отговорно държание и да няма възбрана за финансиране извън. Сега даваме милиони, а в същото време вземат и от Турция, на кого ще бъдат лоялни тези хора " попита риторично той.
Според него позитивното в закона е, че непознатите духовници ще съгласуват наличието си в България с дирекция Вероизповедания.
" Излязохме от залата, тъй като не желаеме да участваме в уречен мач ", ядоса се и Валери Симеонов. Той подлага на критика държанието на левицата, която стояла настрана от проблема. " Ние имаме едно малцинство, с което нищо не можем да променим, по тази причина напуснахме залата ", разяснява водачът на НФСБ. Той е неудовлетворен и че няма да се върнат вакъфските парцели.
Припомняме, че в националното заседание бяха импортирани два законопроекта, като единият законопроект за вероизповеданията е взаимно от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а другият от Искрен Веселинов и група депутати от Оперативна програма.
Досега имаше таван на държавната дотация - не повече от 15 млн. лв.. В остарелия план бяха планувани пари единствено за двете религии с най-вече почитатели - православните християни и мюсюлманите. След редакцията на законопроекта са заложени и средства за останалите - протестанти, католици, грегорианци и други, които бяха подценени в предходния. Сумите за тях ще се дефинират всяка година със Закона за държавния бюджет.
Старият вид на плана за изменение на Закона за вероизповеданията предвиждаше от бюджета да се заплащат към 16 млн. лева, в този момент с новите редакции сумата набъбва над 3 пъти. Има и малка врата за разпределяне на спомагателни пари над годишната дотация, в случай че има публичен интерес за това.
Държавата и общините при опция ще подкрепят построяването на гробищни паркове на съответните вероизповедания посредством безплатно даване на поземлени парцели - държавна или общинска благосъстоятелност, за тази цел.
Духовните учебни заведения от системата на предучилищното и учебното обучение, както и висшите духовни учебни заведения, може да се финансират от записаното изповедание, по чието искане са открити. Финансирането е за прехрана на действия по образование, за стипендии на учениците, за възпитаници, настанени в общежитие и за поддръжка на материалната база.
МОН посредством своя бюджет може да финансира и одобрени от него просветителни стратегии, които вероизповеданията да реализират отвън учебната среда.
Максималните размери на главните месечни заплати, които се изплащат от държавната дотация на свещенослужителите и чиновниците на религиозните институции, като се изключи заплатите на лицата в управителните органи на вероизповеданията, не могат да надвишават междинната съществена месечна заплата за педагогичен експерт.
Вероизповеданията могат да провеждат обществена активност отвън молитвените си домове като в тези случаи не могат да бъдат употребявани механически средства или звукови устройства, служещи за увеличение силата на звука, с изключение на при осъществяване на публични прояви.
Народно събрание одобри за задграничните епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на БПЦ-Българска патриаршия, държавната дотация да се дава в размери, утвърдени годишно със Закона за държавния бюджет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР