Парламентът обсъжда предложение за произвеждане на национален референдум с въпрос

...
Парламентът обсъжда предложение за произвеждане на национален референдум с въпрос
Коментари Харесай

Възраждане: Опитвате да заметете един референдум без никаква обосновка

Парламентът разисква предложение за производство на народен референдум с въпрос „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “. По предложение на „ Възраждане “ беше удължено времето за законодателна активност в днешното пленарно съвещание до привършване на тази точка и беше решено дебатите по нея да се предават директно по Българска национална телевизия и БНР. След гласуването на предлагането ще стартира парламентарният надзор.

Преди два дни правната комисия отхвърли предлагането за осъществяване на народен референдум за опазване на българския лев. „ Против “ бяха от Движение за права и свободи и ПП-ДБ, в поддръжка на такова допитване гласоподаваха от " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ", а ГЕРБ-СДС се въздържаха.

" В момента това, което ще се опитате да извършите, е да заметете един референдум без безусловно никаква юридическа аргументация " , разяснява Деян Николов – народен представител от „ Възраждане “ и представител на Инициативния комитет, внесъл подписката за референдум в Народното събрание.  " Това, което казвате, е, че той опонира на законовото ограничаване, че към този момент по утвърдени интернационалните контракти не можем да питаме народа си за тях, единствено че не посочвате кой е тъкмо този интернационален контракт и кой е членът, който нарушаваме ", уточни той.

Деян Николов уточни, че в контракта от Маастрихт са избрани критериите, само че даже и да ги осъществим, това не допуска автоматизирано приемане на еврото. Той означи, че влизането в еврозоната е развой. " След като покрием критериите, има конвергентен отчет, в който Европейската централна банка (ЕЦБ) споделя, че покриваме критериите, и тогава сядаме на масата да преговаряме с Европейския съвет, Европейската комисия и с ЕЦБ от коя дата да влезем ", уточни Николов. " Този акт още не се е случил и не е утвърден и на никое място в никой контракт не е стихотворец подобен ангажимент ", съобщи той.  

" Не нарушаваме нито един интернационален контракт и нито един член с това запитване " , разяснява депутатът от " Възраждане ". Той прикани депутатите да не " замитат " референдума. " Ако през днешния ден гласувате " срещу " или " въздържал се ", това значи, че казвате на българските жители, че повече няма смисъл да има в миналото референдуми в България ", добави той. " Напът сте да унищожите референдумите като инструмент в България " , уточни Николов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР