Парламентът на Япония одобри днес закон за обезщетяване на десетки

...
Парламентът на Япония одобри днес закон за обезщетяване на десетки
Коментари Харесай

Япония ще обезщети хиляди хора, стерилизирани по следвоенна правителствена програма

Парламентът на Япония утвърди през днешния ден закон за обезщетяване на десетки хиляди хора, стерилизирани, постоянно без тяхно познание, според работила до 1996 година държавна стратегия против ражданeто на "некачествени потомци ", съобщи Ройтерс.

Голяма част от обхванатите от програмата са имали физически или когнитивни увреждания, а други са страдали от проказа - в този момент лечимо заболяване, известно като заболяването на Хансен, или просто са имали поведенчески проблеми.

В закона се сервират "дълбоки извинения " на жертвите на програмата, множеството от които са били на възраст под 20 години сега на интервенцията, и се дава обещание те да получат по 3,2 млн. йени (ок. 29 хиляди долара). Документът бе утвърден единомислещо от горната парламентарна камара, откакто бе признат от по-влиятелната долна камара.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе направи изказване, в което също се извини на потърпевшите от така наречен Закона за евгенична отбрана.

Той е влезнал в действие през 1948 година с първична цел битка с дефицита на храни и възобновяване на разрушенията през войната. Отменен е чак през 1996 година, като преди този момент на дезинфекция са били подложени към 25 хиляди индивида, а минимум 16 500 от тях не са осъзнавали това.

Най-много стерилизации са били осъществени през 60-те и 70-те години, а последната такава интервенция е направена през 1993 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР