Парламентът на Швеция свали министър-председателя Стефан Лофвен с вот на

...
Парламентът на Швеция свали министър-председателя Стефан Лофвен с вот на
Коментари Харесай

Премиерът на Швеция свален от власт след вот на недоверие

Парламентът на Швеция смъкна министър-председателя Стефан Лофвен с избор на съмнение, като даде на водача на социалдемократите една седмица да подаде оставка и да разпореди на ръководителя на Народното събрание задачата за съставянето на ново държавно управление или да свика предварителни избори, съобщи " Ройтерс ".

Националистическите шведски демократи се възползваха от опцията да свикат гласуването, откакто някогашната комунистическа лява партия отдръпна поддръжката за лявоцентристкото държавно управление поради проект за облекчение на контрола върху наемите за новопостроени жилища.

Лидерът на шведския демократ Джими Акесон съобщи пред Народното събрание, че държавното управление е нездравословно и исторически едва, добавяйки: " То в никакъв случай не би трябвало да влезе във властта. "

Искането за съмнение, което изискваше 175 гласа в 349-местния парламент, беше подкрепено от 181 депутати.

63-годишният Лофвен е първият шведски министър-председател, свален от власт на съмнение, импортирано от опозицията. По-късно в понеделник той трябваше да организира конференция.

Нестабилната му коалиция на малцинството с Партията на зелените разчита на поддръжката в Народното събрание от две дребни дясноцентристки партии и лявата партия след тесните избори в държавата-членка на Европейския съюз през 2018 година

Лявата партия упрекна Лофвен за предизвикателство на рецесията.

" Не лявата партия се е отказала от държавното управление на социалдемократите, а държавното управление на социалдемократите се е отказала от лявата партия и шведския народ ", сподели водачът на лявата партия Нооши Дадгостар.

След като Народното събрание е в задънена улица, не е ясно към кого може да се обърне ораторът, с цел да образува ново държавно управление, в случай че Лофвен подаде оставка. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че левоцентристките и дясноцентристките блокове са отмерено уравновесени, тъй че предварителните избори също може да не донесат изясненост.

Dadgostar сподели, че макар че нейната партия е гласувала срещу Лофвен, тя в никакъв случай няма да помогне на " дясно националистическо държавно управление " да вземе властта.

Ново държавно управление - или служебна администрация - ще заседава единствено до парламентарни избори, планувани за септември идната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР