Парламентът на Молдова одобри законопроект за преименуване на държавния език

...
Парламентът на Молдова одобри законопроект за преименуване на държавния език
Коментари Харесай

Парламентът на Молдова одобри преименуването на молдовския език на румънски

Парламентът на Молдова утвърди законопроект за преименуване на държавния език от молдовски на румънски. Мнозинството от депутатите - 58 от общо 101, са дали своят вот за приемането му.

" Законопроектът за осъществяване на някои решения на Конституционния съд беше признат на второ четене с гласовете на 58 депутати ", съобщи ръководителят на Народното събрание Игор Гросу.

Молдовският парламент се състои от 101 депутати и за приемането на законопроекта е належащо болшинство от гласовете на присъстващите депутати.

Законопроектът е препоръчан от партията " Действие и взаимност ", която има 63 места в Народното събрание. Опозиционният блок на комунистите и социалистите се опълчва на законопроекта. В резултат на това при приемането на плана на първо четене в Народното събрание се стигна до скандал.

Според проектозакона терминът " молдовски език " се заменя с " румънски език ". Когато става въпрос за Молдова думите " държавен език ", " формален език ", " майчин език " се заменят с " румънски език ".

През 2013 година Конституционният съд постанови, че румънският език е държавният език в страната. В същото време, съгласно молдовската конституция, за държавен език в страната се смята молдовският език на латиница, версия, сходна на румънския.

Румънският език се учи в молдовските учебни заведения и университети. Молдовският език на кирилица се учи единствено в Приднестровието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР