Парламентът на Латвия в четвъртък гласува да позволи на еднополовите

...
Парламентът на Латвия в четвъртък гласува да позволи на еднополовите
Коментари Харесай

Латвия легализира еднополовите граждански съюзи, но не ги приравни с брака

Парламентът на Латвия в четвъртък гласоподава да разреши на еднополовите двойки да основават цивилен съюзи, предоставяйки им правно самопризнание, само че по-малко права от общоприетия брак , предава Ройтерс.

Хомосексуалността остава противоречива тематика в Латвия, чиито законодатели през 2005 година трансформираха конституцията, с цел да дефинират брака като съюз единствено сред мъж и жена.

Новото законодателство, което би трябвало да влезе в действие в средата на идната година, разрешава на еднополовите двойки да записват партньорството си при нотариус.

Той разрешава на сътрудниците права за посещаване в лечебни заведения, както и някои данъчни и социалноосигурителни облекчения .

Но Каспарс Залитис, деятел за правата на гейовете, означи, че еднополовите двойки към момента няма да могат да осиновяват деца и ще продължат да се сблъскват с проблеми с наследството .

" Това е ужасно начало... Латвия към този момент не е една от шестте страни в Европейския съюз, които не признават еднополовите двойки ", сподели той пред Ройтерс.

Парламентът на Латвия, който е първият открит гей държавен глава в Европейския съюз , макар че 45% от латвийците споделиха в изследване на Евробарометър през 2019 година, че биха се чувствали неловко да имат хомосексуален или бисексуален почитан чиновник.

Проучване от 2019 година откри, че 54% от латвийците се усещат неловко да имат хомосексуален или бисексуален сътрудник , до момента в който съгласно изследване на Globsec от 2023 година единствено 40% от страната поддържат легализирането на брачните права на лица от един и същи пол, като брака.

Министърът на правораздаването Инесе Либина-Егнере сподели, че Народното събрание не има намерение да даде на гражданските сътрудници права, сходни на фамилните двойки .

" Ние признаваме, че имаме фамилии, които не са женени, и това е методът, по който те могат да записват връзката си ", сподели тя пред Ройтерс. " Политическата воля е да имаме в действителност характерен тип записано партньорство. "

Най-висшият латвийски съд постанови през 2020 година, че страната би трябвало да признае несемейните фамилии и 46 еднополови двойки сполучливо подадоха петиции до съдилищата да бъдат приети за фамилни единици, сподели публичният оператор LSM.
 Парламентът на Латвия утвърди ново държавно управление
Парламентът на Латвия утвърди ново държавно управление

Евика Силина от дясноцентристката партия " Ново единение " е идващият министър-председател на балтийската страна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР