Парламентът на Камбоджа одобри сина на дългогодишния лидер за министър-председател като част от смяната на поколенията

...
Синът на дългогодишния автократичен лидер на Камбоджа Хун Сен е
Коментари Харесай

Синът на дългогодишния автократичен лидер на Камбоджа Хун Сен е одобрен за нов министър-председател на страната, част на смяната на поколенията на висшите позиции в нацията от Югоизточна Азия

От ДЕЙВИД РАЙЗИНГ и СОФЕНГ ЧЕНГ Associated Press 21 август 2023 г., 9:57 ч. Избори и поема управлението от баща си, който е бил най-дълго управлявалият лидер в Азия с близо четири десетилетия власт, след като е служил като началник на армията на Камбоджа.

Той беше одобрен от законодателите единодушно и трябва официално да положи клетва по-късно във вторник.

Въпреки че той е начело на кабинет, съставен от около 3/4 нови лица, повечето са деца или са свързани по друг начин с тези, които заместват, и експертите предупреждават да не се очакват мащабни промени в страната, където правата на човека са атакувани и несъгласието е потиснато.

„Няма голяма разлика между поколенията в политическите възгледи , включително по отношение на това колко отворена или конкурентна трябва да бъде политиката“, каза Астрид Норен-Нилсон, експерт по Камбоджа в шведския университет Лунд.

„Преходът между поколенията е предназначен да запази властта на политическия и бизнес елита непокътнат и да увековечи неотримониалните споразумения.“

В дългоочакван ход Хун Сен обяви, че Хун Мане, най-големият му син, ще го наследи като министър-председател малко след като неговата Камбоджанска народна партия спечели убедителна победа на изборите през юли, критикувани от западни правителства и правозащитни групи като нито свободен, нито справедлив, тъй като основната надеждна опозиционна партия беше лишена от участие.

Неговият кабинет включва Теа Сейха, който ще замени баща си, Теа Бан, като министър на националната отбрана и Сар Соха, който заменя баща си Сар Кенг като министър на вътрешните работи. И двамата ще служат и като заместник министър-председатели.

„Наследяването на Хун Мане като министър-председател на Камбоджа е фарс за две пенита, който би бил забавен, ако съдбата на една страна беше не е заложено на карта“, каза Сам Рейнси, съосновател на разпуснатата опозиционна Партия на националното спасение на Камбоджа, който е в самоналожено изгнание от 2016 г., за да избегне затвора за присъда за клевета заедно с куп други правни обвинения, повдигнати от правителството .

„Липсата на легитимност е автоматичен резултат от избори без риск“, каза Сам Рейнси в X, известен преди като Twitter.

Хун Сен прогресивно затегна властта си през 38-те си години на власт, като същевременно постави началото на свободна пазарна икономика, която повиши стандарта на живот на много камбоджанци.

В същото време пропастта между богати и бедни значително се разшири под неговото ръководство, обезлесяването се разпространи с тревожна скорост и имаше широко разпространено заграбване на земя от неговите камбоджански съюзници и чуждестранни инвеститори.

Той също придвижи Камбоджа политически стабилно по-близо до Китай, който в момента участва в широко разширяване на военноморската база Ream в Камбоджа, която Вашингтон се притеснява, че може да даде на Пекин стратегически важен военен пост на Тайландския залив.

Въпреки че се отказа от поста министър-председател, Хун Сен, 71, се очаква да запази голям контрол като президент на своята партия и президент на Сената.

Хун Сен започва политическия си живот като командир от среден ранг в радикалните комунистически Червени кхмери, които са обвинявани за смъртта на около 1,7 милиона камбоджанци от глад, болести и убийства през 70-те години на миналия век, преди да избяга във Виетнам.

Когато Виетнам свали червените кхмери от власт през 1979 г., Хун Сен бързо стана високопоставен член на новия камбоджански правителство, установено от Виетнам и в крайна сметка помогна да се сложи край на три десетилетия гражданска война.

За разлика от това, Хун Мане, подобно на много от идващите министри, идва от привилегирован живот и е получил образование на Запад. Той има бакалавърска степен от Военната академия на САЩ Уест Пойнт, магистърска степен от Нюйоркския университет и докторска степен от Бристолския университет във Великобритания, всички по икономика.

Въпреки че новото правителство може да не направи драстични промени в политиката, то вероятно ще зададе различен тон на политическия дискурс, каза Норен-Нилсон.

„Това поколение иска да се отнася по различен начин към обществото като цяло от поколението революционни бойци на техните родители“, каза тя. „Те искат да бъдат свързвани с положителни политически послания и да се отдалечат от и, ако е възможно, дори да премахнат чувството за заплаха и заплаха от насилие с течение на времето.“

___

Покачване се съобщава от Банкок.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР