Парламентът на испанската автономна област Каталуния официално помилва стотици жени,

...
Парламентът на испанската автономна област Каталуния официално помилва стотици жени,
Коментари Харесай

Каталуния помилва стотици жени, екзекутирани за вещерство

Парламентът на испанската самостоятелна област Каталуния публично помилва стотици дами, екзекутирани поради магьосничество сред 15-и и 18-и век. Депутатите одобриха с болшинство резолюция за реабилитация на паметта на над 700 дами, които са били измъчвани и чиито живот е бил лишен принудително.

Испански историци акцентираха, че Каталуния e измежду първите в Европа, които правят лов на вещици и е считан за едно от най-лошите места поради изтезанията, настояват испански историци.

„ Наскоро открихме имената на повече от 700 дами, които са били преследвани, измъчвани и екзекутирани сред 15-и и 18-и век “, описват от групата, която стои зад резолюцията.

Вещиците постоянно са упреквани за неочаквана гибел на деца или за неприятна годишна продукция, съгласно Пау Кастел, професор по модерна история в университета в Барселона.

Про-независимите и леви групи настояват, че дамите са били " жертви на женомразко гонене " и желаят паметта им да бъде почетена, като се кръщават улици на тях.

Смята се, че десетки хиляди дами са били наказани на гибел за магьосничество в цяла Европа. Подобно опрощение и отдаване на респект би изпратило мощно обръщение към целия свят. Този ход е по образеца на начинания в Шотландия, Швейцария и Норвегия, които отдадоха нужното към дамите от историята, които са изгубили живота си.

„ Преди ни назоваха вещици, в този момент ни назовават ​​„ феминистки “. В предишното са правили лов на вещици, а в днешно време това гонене е известно като „ фемицид “, сподели Джен Диас от ръководещата партия за самостоятелност ERC.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР