Парламентът на Албания избра първото правителство, което ще бъде доминирано

...
Парламентът на Албания избра първото правителство, което ще бъде доминирано
Коментари Харесай

Албания има ново правителство, 12 от 17 министри са жени

Парламентът на Албания избра първото държавно управление, което ще бъде доминирано от дами , откогато многопартийната система беше въведена преди 30 години, съобщи " Ройтерс "

След парламентарно съвещание, траяло повече от 20 часа, Еди Рама беше определен за министър председател за трети път след безапелационната победа на изборите през април.

От 17-членния кабинет 12 ще бъдат дами .

" Битката против дискриминирането по пол и домашното принуждение остава доста отворена и надалеч не е извоювана ", означи Рама, преди депутатите да гласоподават за неговия кабинет със 77 гласа от 140.

" Все още има дискриминационни сили и негативна сила, които работят през днешния ден в нашето общество в ущърб на дамите и девойките ", акцентира той.

Олта Джака ще продължи да работи като външен министър, а Делина Ибрахимай, някогашен шеф на държавния данъчен орган, ще управлява министерството на финансите и стопанската система.

Рама сподели, че битката с престъпността и корупцията ще бъде приоритет в този трети мандат.

Новото държавно управление предвижда стопански напредък от към 4% годишно след спад от 3,3% през 2020 година вследствие на пандемията.

Албания е член на НАТО и има за цел да се причисли към Европейския съюз един ден, само че неналичието на промени и съмненията от страна на членовете на Европейски Съюз за още разширение забавиха процеса на присъединение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР