Парламентът избра състава на Временната комисия за установяване на факти

...
Парламентът избра състава на Временната комисия за установяване на факти
Коментари Харесай

НС не успя да избере председател на временната комисия за газопроводите през България

Парламентът избра състава на Временната комисия за определяне на обстоятелства и условия по отношение на газопроводите " Южен поток " и " Турски (Балкански) поток ", и аргументите за забавянето на газовата връзка с Гърция, само че не съумя да избере неин ръководител след три кръга номинации. И двамата в началото номинирани за ръководител не събраха нужния брой гласове, с цел да оглавят комисията.

Иван Манев, препоръчан от " Продължаваме Промяната " за ръководител на комисията, получи 103 гласа " за ", 87 " срещу " и 31 " въздържал се ". 

Станислав Анастасов, номиниран от Движение за права и свободи - вносители на предлагането за основаване на комисията, получи поддръжка от 91 народни представители, 71 бяха " срещу " и 61 се въздържаха.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев разгласи Иван Манев за определен за ръководител на комисията на основата на това, че е получил повече гласове " за ". Това провокира реакция от опозицията, защото гласовете в поддръжка на Манев са по-малко от тези " срещу " и " въздържал се ", взети дружно.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова прикани Никола Минчев да анулира избора на Манев и да даде опция на парламентарните групи да излъчат други номинации за ръководител на тази комисия. Груба неточност е да обявите някой за ръководител, който не е събрал нужното болшинство за поддръжка в пленарната зала, уточни тя и означи, че това не дава отговор на правилника на Народното събрание, нито на Конституцията. По думите й това евентуално е поредна новаторска процедура на " Продължаваме Промяната ". 

Иво Атанасов от " ИТН " също укори Никола Минчев за решението му. Вие се произнесохте тъкмо в стила на " Продължаваме Промяната ", както се работи от избирането на държавното управление, разяснява той. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС сподели, че ще изберат консенсусна кандидатура за ръководител. Няма към този момент да има доминация, тъй като няма болшинство, уточни той. Няма да назначите началник на КПКОНПИ, който вие сте решили, добави Чолаков. Оттук нататък този парламент, в случай че желае да оцелее още няколко дни, ще се ръководи с консенсус, съобщи той.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев разгласи отмора, в която да премисли. След обновяване на съвещанието ръководителят на Народното събрание сподели, че е позволил неточност, анулира оповестеното решение и се извини на депутатите в залата.

Направени бяха нови четири оферти за ръководител на комисията. Имаше и искане от " Продължаваме Промяната " за съпредседателство на комисията, което обаче беше оповестено за неприемливо, защото съгласно решението за основаване на комисията, тя се състои от един ръководител и членове. Нито един от претендентите - Искра Михайлова ( " Възраждане " ), Жечо Станков (ГЕРБ-СДС), Петър Кулински ( " Продължаваме Промяната " ) и Рамадан Аталай (ДПС) не получи нужния брой гласове, с цел да бъде определен отпред на краткотрайната комисия.

Последва трети кръг номинации, при които " Възраждане " предложи Георги Георгиев за ръководител на краткотрайната комисия, само че и той не получи нужната поддръжка. 

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изиска да се приключи процедурата за избор на ръководител на комисията. Той уточни, че към този момент е определен съставът на комисията, а ръководителят на Народно събрание може да свика съвещание на всяка комисия. Карадайъ предложи Никола Минчев да изготви план на вътрешни правила за комисията, където да е включена точка, че комисията избира за ръководител някой от членовете си, и да свика първото съвещание на комисията. 

В състава на комисията влизат Иван Манев и Петър Кулински от " Продължаваме Промяната ", Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Станислав Анастасов и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, Филип Попов и Драгомир Стойнев от " Българска социалистическа партия за България ", Виктория Василева и Андрей Михайлов от " ИТН ", Владислав Панев и Петър Маринов от " Демократична България " и Искра Михайлова и Георги Георгиев от " Възраждане ".

Срокът за работа на комисията е един месец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР