Парламентът избра настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на

...
Парламентът избра настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на
Коментари Харесай

Главният прокурор оглави Антикорупционната комисия

Парламентът избра сегашния основен прокурор Сотир Цацаров за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) . Той получи поддръжката на 165 национални визиите , 30 бяха „ срещу “, а трима се въздържаха.

Предложението Цацаров да заеме поста пристигна от ръководещите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, а откакто депутатите от отрасловата комисия се срещнаха с концепцията му за ръководство на антикорупционния орган, болшинството го утвърди и в пленарна зала.
 Сотир Цацаров БГНЕС
Опонентът му в процедурата по желание бе претендентът на „ Воля “ Симеон Найденов, който не съумя да получи нужната поддръжка от депутатите.
Председателското място в КПКОНПИ остана вакантно, откакто Пламен Георгиев подаде оставка под публичен напън през юли, причина за която стана абсурдът към пристройката на терасата му. Парламентът я утвърди, а до този миг функционалностите му се изпълняваха от неговия заместител Антон Славчев.-->

 Сотир Цацаров БГНЕС
За да встъпи в новата си служба обаче, Цацаров би трябвало да подава оставка като основен прокурор пред Висшия правосъден съвет, кадровиците на правосъдната система да я одобрят, а президентът да го освободи с декрет. В противоположен случай той би трябвало да изчака края на мандата си, който изтича през януари следващата година. Мястото му на обвинител номер едно ще заеме актуалният му заместител Иван Гешев.

В своята концепцията Цацаров на няколко пъти акцентира, че Антикорупционната комисия не се нуждае от нови пълномощия, а досегашните ѝ да бъдат доразвити. Той ще упорства дирекция Антикорупция да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната.

Първи отношение в днешните диспути взе депутатът от „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков, който съобщи, че парламентарната му група няма да поддържа нито един от двамата претенденти. „ От момента, в който под съответната кандидатура, в тази ситуация тази на Сотир Цацаров, положат подписите си депутатите от болшинството, процедурата е с предупреден край “, счита Зарков.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова още веднъж напомни, че опозицията не утвърждава самия антикорупционен закон, а за това и няма собствен претендент за поста. Според нея основаната въз основа на този закон комисия е „ мъртво родена “. 

От ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ опазиха своето предложение. „ Към момента е запорирани имущество за към 3 милиарда лв.. Не може да се каже, че КПКОНПИ е спала “, счита депутатът Спас Гърневски. Колегата му Явор Нотев пък добави, че не се съмнява в качествата и професионалната подготовка на сегашния основен прокурор.

„ Аз ще гласоподавам за Цацаров. Ако желаете да имаме работещ орган, направете го и вие “ , прикани депутатите Вежди Рашидов.

Движение за права и свободи също изрази поддръжка за кандидатурата на Сотир Цацаров , а водачът на „ Воля “ Веселин Марешки отбрани предлагането на неговата партия поста да заеме Симеон Найденов. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР