Парламентът форсира приемането на промяна в закона за ДДС, с

...
Парламентът форсира приемането на промяна в закона за ДДС, с
Коментари Харесай

Парламентът форсира приемането на антикризисния 9% ДДС и за догодина

Парламентът форсира приемането на смяна в закона за Данък добавена стойност, с която се удължава и за следващата година антикризисната 9%-на ставка Данък добавена стойност. Тя бе призната в средата на 2020 година за ресторантьорските, туроператорските и фитнес-услугите, както и за книгите и бебешките храни и пелени със период на деяние до края на тази година.

В сряда, в един и същи ден, народни представители от разнообразни политически сили внесоха предложение за корекция в закона за Данък добавена стойност, гласуваха състава на комисията по бюджет и финанси, след което тя организира първото си съвещание, одобри правилника на работата си и гласоподава по едно и също време и на първо, и на второ четене законовата смяна. 

Голямото бързане се постанова, тъй като депутатите имат само 3 работни дни до края на годината и удължаването на антикризисната мярка виси на косъм. Затова се чака още през днешния ден в пленарна зала депутатите да я гласоподават също на първо и второ четене по едно и също време. Депутати от четворната коалиция, които в съдружното споразумение се договориха повече да не се допуска вкарване на закони без оценка на влияние и планове, регистрираха, че нарушават разпоредбите, които сами са наложили на новото Народно заседание. Единствено спешността ни оправдава да не спазим правилника, това е фрапантно изключение, показаха по време на бюджетната комисия от партиите на смяната.

Министърът на финансите Асен Василев разгласи, че плановете за резултата от пониженото Данък добавена стойност, са същите както и за тази година - 175 млн. лева по-малко доходи в бюджета.

В сряда от Сдружението на заведенията и от Българската асоциация на ресторантьорите, обезпокоени от неналичието на време, излязоха с зов към депутатите да удължат съвещанията си и незабавно да гласоподават 9% Данък добавена стойност и през 2022 година

" Сравняваме часовниците си с Европа за ваксини и зелени документи, само че когато стане въпрос за понижено Данък добавена стойност в туризма, нашите стрелки стопират ", недоволстват ресторантьорите.

" Спешно би трябвало да се гласоподава 9% Данък добавена стойност в туризма безсрочно ", упорстват от браншовите организации на ресторантьорите. " Няма да изброяваме страните, в които хотели и заведения за хранене работят от години с понижено Данък добавена стойност, а в условия на пандемия Данък добавена стойност бе понижено допълнително като антикризисна мярка. Тук, в България, всичко е " на парче ", от през днешния ден за на следващия ден, в последния миг. Свикнали сме, само че не е редно! ", се показва в отворено писмо на ресторантьорите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР