Парламентарните избори в Полша, които ще се проведат в неделя,

...
Парламентарните избори в Полша, които ще се проведат в неделя,
Коментари Харесай

В Полша всяка партия е фермерска

Парламентарните избори в Полша, които ще се проведат в неделя, ще бъдат извоювани и изгубени в провинцията.


Преди четири години Ярослав Качински и неговата дясна партия " Право и правдивост " (ПиС) завоюваха повече от половината от гласовете в селските региони в страната, компенсирайки загубите в огромните градове, с цел да завоюват втори мандат.

Този път Качински и ПиС не оставят нищо настрани в напъните си да запазят тази доминация.

Възползвайки се от следените от страната малките екрани и радиостанции, които непрекъснато излъчват посланията им, от непоколебимата поддръжка на Католическата черква и от държавните средства, с които подкрепят акцията си, консервативните ръководещи залагат на следващия си успех, споделя Рафал Марковски, социолог от Университета за обществени и филантропични науки във Варшава.

" Тези избори са авансово фалшифицирани по доста способи ", споделя той пред Политико.

На избори, на които всеки глас ще бъде от решаващо значение за образуването на болшинство, което може да измести ПиС, множеството опозиционни групи наподобява са си написали домашното, като са трансформирали проблемите на селските региони в основна част от акциите си.

С друга степен на триумф.

" Опозиционните партии са там, с цел да се борят, без значение от събитията. Имаме избори, тъй че те се състезават ", добави Марковски.

В акцията си ПиС стартира селска атака, включваща " пикници " и фолклор, набожен консерватизъм и огромна доза политическо глезене, подкрепено с доста и разнообразни обществени средства.

От предходната година насам държавното управление е похарчило над 15 милиарда злоти (3,3 милиарда евро) за дотации за земеделските производители - най-вече от всички страни в Европейски Съюз. Благодарение на еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски, член на ПиС, Полша получи и най-големия дял парични средства от спешния запас на блока, с цел да смекчи удара от пренасищането със зърно от Украйна, разкъсваната от война източна съседка.

Миналата седмица полското министерство на земеделието стартира да предлага на селските женски групи и фолклорни ансамбли 250 000 злоти, в случай че те оказват помощ за повишение на изборната интензивност на локално равнище над 60 %. Премиерът Матеуш Моравецки даде обещание, че общините и окръзите с най-висока изборна интензивност ще получат по 1 млн. злоти (220 000 евро) за възобновяване или създаване на пожарни.

Твърде дълго време хората, живеещи в селските региони, " имаха по-малки шансове да се възползват от преимуществата на демокрацията ", съобщи Моравецки, обявявайки финансирането.

И в двата случая финансирането ще се отнася единствено за села и градове с по-малко от 20 000 поданици - места, които в преобладаващата си част гласоподават за ПиС.

Никоя друга политическа група не може да се мери с обилните разноски на ПиС, не на последно място, тъй като всички дотации идват от държавната хазна или от Европейски Съюз, а не от бюджета на акцията на ръководещата партия.


За сметка на това по-малки опозиционни групи като центристката " Трети път " и крайнодясната " Конфедерация " се пробват да активизират поддръжката на селските региони с други средства.

Първата от тях е комбиниране сред Полша 2050, християндемократическа партия, учредена от някогашен ефирен водещ, и Полската национална партия ( PSL), чиито корени са в селското придвижване от 19-ти век.

Навремето PSL беше преобладаващият глас на селото, само че при започване на 2010 година беше засенчена от ПиС, значително с помощта на комисар Войчеховски, който смени лагера, до момента в който беше член на полския парламент.

Въпреки мощната локална мрежа, " Третият път " се бори да откри общо обръщение, което да доближи до гласоподавателите, и не е несъмнено дали въобще ще успее да влезе в Народното събрание. Коалициите би трябвало да завоюват най-малко 8 % от гласовете, с цел да получат посланичество, до момента в който прагът за партиите е 5 %.

Крайнодясната Конфедерация, въпреки това, се пробва да се възползва от всеобщите фермерски митинги, които раздрусаха Полша по-рано тази година поради неконтролирания импорт на украинско зърно. Членове на Конфедерацията се причислиха към няколко демонстрации, проведени от фермери, само че бързо бяха изгонени.

Според Бартоломей Бискуп, политолог от Варшавския университет, краткотрайната селска фантазия на Конфедерацията може да има нещо общо с политическата платформа на групата.

" Селското стопанство зависи от дотациите и в случай че Конфедерацията внезапно се появи с лозунги като овакантяване на Европейския съюз, нулеви налози, само че и нулеви дотации от всевъзможен тип, е, няма да откри плодородна почва ", споделя той.

Основната опозиционна мощ, Гражданската коалиция на Доналд Туск - комбинация от дясноцентристки, лявоцентристки и зелени партии - набра през лятото земеделско протестно придвижване в опит да се опълчи на селската атака на ПиС.

Откакто през август беше образуван неправдоподобният съюз, Туск и водачът на АгроУния Михал Колоджейчак се появиха дружно по безчет мотиви, в това число на конференция пред поле със зеле. В други случаи Колоджейчак, макар дребния си растеж, е бил спонтанен телохранител на Туск.

Но до момента в който зелето може да притегли няколкостотин хиляди гледания в TikTok, Гражданската коалиция на Туск и другите групи може би пропущат задачата, споделят анализатори като Марковски и Бискуп. В края на краищата същинските аграрни производители съставляват единствено дребна част от селското население.

" На село плешивите хора са също толкоз значими, колкото и косматите, а високите хора са също толкоз значими, колкото и ниските ", споделя Марковски. " Тези избори не са единствено за съпоставяне сред селските и градските региони - те са за това кой може да активизира най-ефективно гласоподавателите. "

В последните дни на акцията други проблеми, като неочакваната оставка на висши армейски генерали, отвлякоха вниманието от земеделските производители.

И наближавайки вота в неделя, ПиС резервира мощна преднина пред Гражданската коалиция, а останалите три съществени политически групи се борят за далечното трето място. Дори и центристките групи да се обединят, това няма да е задоволително, с цел да смъкват от трона настоящите консерватори. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР