Парламентарните избори в Косово протекоха без много сериозни нарушения на

...
Парламентарните избори в Косово протекоха без много сериозни нарушения на
Коментари Харесай

Изборите в Косово преминаха без „много сериозни” нарушения, каза българският посланик

Парламентарните избори в Косово протекоха без доста съществени нарушавания на изборния развой. Това съобщи пред Българска телеграфна агенция посланикът на България в Косово Христо Гуджев, който персонално следи гласуването в пет секции в разнообразни региони на страната, измежду които община Подуево и Южна Митровица.

Като цяло нашето мнение, а и на останалите сътрудници от другите страни, е, че процесът вървеше обикновено, нямаше фрапантни нарушавания. В обособени секции се следиха нарушавания на ограниченията за предотвратяване от COVID-19. Предполагам, че и в България могат да зародят сходни проблеми, споделя дипломат Гуджев. Той изясни още, че опитът от предходните парламентарни избори през 2019 година демонстрира, че процесът на оборване и вероятно наново броене на гласове може да бъде дълъг. Посланик Гуджев обаче акцентира, че бъдещият парламент има да взема решение доста значими и незабавни проблеми за Косово, а конституционните рамки допускат един ограничен график. " Надяваме се, че косовските политици ще съумеят да намерят решение. Нашите очаквания са, че държавното управление ще успее да извърши нужните промени, които Европейски Съюз и съглашението за съдействие и асоцииране изискват от тях ", съобщи дипломат Гуджев.

На въпрос за двустранните връзки той акцентира, че България е била една от първите страни, признали независимостта и открили дипломатическо посланичество в Косово. Според него сред двете страни няма открити въпроси, има визити от най-високо ниво, на всички места българските представители са посрещани доста позитивно и отзивчиво. По време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз България сложи въпроса за включването на Западните Балкани в Европейски Съюз, за даването им на ясна вероятност и дори страни, които не признават независимостта на Косово, бяха показани на срещата на върха на София. " Това е един триумф на българската дипломация, който Косово регистрира и знае ", съобщи дипломат Гуджев. Той изрази известно страдание, че българският бизнес не е толкоз деен в връзките си с Косово, въпреки че сред двете страни тече търговски продан. Посланикът в същото време напомни, че при започване на рецесията с COVID-19 българският бизнес съумя да предотврати рецесия с хранителни артикули и фуражи с Косово. " Първите партиди брашно, което се оферираше на пазара, откакто брашното и солта изчезнаха, бяха български ", сподели Гуджев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР