Парламентарните групи на първите две политически сили в 49-ото Народно

...
Парламентарните групи на първите две политически сили в 49-ото Народно
Коментари Харесай

Шенген, еврозона, съдебна реформа. ГЕРБ и ПП-ДБ ще предложат законодателна програма на парламента

Парламентарните групи на първите две политически сили в 49-ото Народно заседание – ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ), дружно ще изработят план за „ законодателна стратегия “ за първата сесия на новия парламент. Тя ще бъде препоръчана на останалите партии идната сряда

Това разгласи Десислава Атанасова от ГЕРБ на обща конференция дружно номинирания от партията ѝ за парламентарен ръководител Росен Желязков, Николай Денков от Политическа партия и Христо Иванов от Демократична България.

По думите ѝ програмата от законопроекти ще включва „ най-важните за страната ни тематики в другите секторни политики “ – приемане на България в Шенген и еврозоната, както и промяна на правосъдната система.

„ Имаме подготвеност дружно в екипи и работни групи, съставът на които уточнихме, до вторник да са подготвени с няколко от предпочитаните законопроекти от този лист “, добави Атанасова.

Като образци тя уточни промяна на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), корекция на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и битката с домашното принуждение.

„ Започнахме диалог и за конституционна промяна, тъй като ние сме уверени, че дълбока промяна на правосъдната система би могла да се осъществя само и единствено посредством конституционна промяна “, сподели още председателката на парламентарната група на ГЕРБ.

Атанасова посочи, че общата законодателна стратегия ще бъде препоръчана на председателски съвет в Народното събрание след седмица и тя ще бъде обвързана с избор на ръководител на Народното събрание.

„ Ние само си слагаме за цел Народното събрание да избере своя ръководител, да избере зам.-председателите, да има своята законодателна стратегия, която е значима за България “, добави депутатката, наблягайки, че ГЕРБ държи на своята номинация за Желязков.

Той ще бъде и началник на работната група от страната на ГЕРБ, а от ПП-ДБ като началник е излъчен Денков.

„ Целта ни е да пристъпим към поетапно пускане на обособените детайли от парламентарната република. Започваме с уточняването на оня нужен най-малко от огромни национални задания, по които всички сме съгласни “, сподели съпредседателят на Демократична България Христо Иванов .

По думите му сега двете обединения разискват само първите стъпки за „ рестариране на парламентарната република “ – избор на ръководител на Народното събрание, както и на сформира на правната, бюджетната и конституционната комисии.

Иванов открои като главен приоритет „ конституционна промяна в региона на правораздаването и особено във връзка с Висшия правосъден съвет и прокуратурата, тъй че те да станат деполитизирани, неутрални и в цялостно единодушие с интернационалните стандарти за господство на закона “.

„ Дали тези стъпки са първи стъпки [към образуване на кабинет] зависи от това дали ще можем да създадем втори и трети стъпки. Това дали ще можем да създадем втори и трети стъпки е нещо, което сега никой от нас не може да каже “, заключи той.

Накрая Николай Денков акцентира, че „ ние не обсъждаме взаимно държавно управление, ние обсъждаме законодателна стратегия “.

По-рано в четвъртък Народното събрание за повторно не съумя да избере ръководител. След като стана ясно, че няма нови номинации за поста, председателстващият Вежди Рашидов разпусна сътрудниците си до идната сряда, когато би трябвало да продължи първото съвещание на новия парламент.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.

Източник: svobodnaevropa.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР