Парламентарната здравна комисия се събира на извънредно заседание в понеделник,

...
Парламентарната здравна комисия се събира на извънредно заседание в понеделник,
Коментари Харесай

Изслушват проф. Хинков в здравна комисия за съдебна медицина и липсващите инсулини

Парламентарната здравна комисия се събира на изключително съвещание в понеделник, с цел да изслуша здравния министър проф. Христо Хинков по отношение на съществуването на одобрен медицински стандарт „ Съдебна медицина “ и съблюдаване на разпоредбите и процедурите при правенето на съдебномедицинската експертиза по случая в Стара Загора.

Освен него ще бъде изслушан и основният координатор на Експертния съвет по здравната компетентност „ Съдебна медицина “ и ръководител на Българското сдружение по правосъдна медицина доцент Александър Апостолов по отношение на настоящите правила и процедури при определянето на типа на телесна щета при осъществяването на съдебномедицинска експертиза.

Поводът за чуванията е шокиращият случай в Стара Загора, при който 18-годишната Дебора Михайлова беше нарязана с макетен нож, строшен бе носът ѝ и остригана – косата, само че на втора инстанция съдът пусна несъмнено открития й принудител, който в този миг е в пробация за побой, на независимост без никаква глоба. Тричленният съдийски състав оправда решението си със правосъдната експертиза, в чието умозаключение пишело, че се касае за лека телесна щета.

В резултат на публичното неодобрение беше поискана оставката на зам.-окръжния прокурор, а шефът на УМБАЛ-Стара Загора проф. Йовчо Йовчев приключи трудовия контракт на правосъдния доктор.

Комисията ще изслуша проф. Хинков и по отношение на изчезналите на българския пазар лекарствени артикули за лекуване на пациенти със захарен диабет и на ваксини за деца, които са наложителни според настоящия Имунизационен календар на Република България.

Припомняме, че омбудсманът р проф. доктор Христо Хинков за десетки тъжби от жители – диабетици, които сигнализират, че в аптечната мрежа липсват животоподдържащи инсулини за лекуването на захарен диабет. Пациентите оповестяват за неналичия в цялата страна на разнообразни типове исулин като бавнодействащия Tresiba 100 IU/ML, бързодействащия Fiasp 100 IU/ML, Humalog 3 ml, Novorapid, Insulatard и други Продължава да липсва и „ Оземпик “ инжекционен разтвор 1 мг “, така наречен химикалка, необятно употребена от доста хора не по предопределение, а за бързо и внезапно намаляване.

Междувременно за забавена доставка на 65 хиляди дози от наложителната ваксина за бебета Хексацима. Ваксината се ползва на новородени против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит В.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР