Парламентарната социална комисия ще обсъди за второ четене промени в

...
Парламентарната социална комисия ще обсъди за второ четене промени в
Коментари Харесай

Правната комисия обсъжда промените в методиката за изчисление на пенсиите

Парламентарната обществена комисия ще разиска за второ четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Измененията плануват бъдещите пенсионери да могат да избират до 2023 година по коя методика да се пресмята размерът на пенсията им - по остарялата или по новата.
При новата методика влиза единствено осигурителният приход след 2000 година, а по остарялата размерът на пенсията се пресмята по самостоятелен коефициент с включване на осигурителния приход за така наречен „ три най-хубави години “ от последните 15 преди 1997 година и на целия приход от 1 януари 1997 година до пенсионирането.
Ръководството на обществената комисия направи сред първо и второ четене на плана за промени в Кодекса за обществено обезпечаване още едно предложение, което да улесни бъдещите пенсионери в избора им – Национален осигурителен институт да пресмята по длъжностен път кой е по-благоприятният вид. Целта е да се подсигурява приемането на по-благоприятния размер на пенсията.
Комисията ще разисква и план за промени в Закона за общественото подкрепяне с оферти, импортирани от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР