Парламентарната правна комисия прие на първо четене промени в Изборния

...
Парламентарната правна комисия прие на първо четене промени в Изборния
Коментари Харесай

Да има ли камери в избирателните секции - депутатите за, в ЦИК се колебаят

Парламентарната правна комисия одобри на първо четене промени в Изборния кодекс, импортирани от парламентарната група на " Воля ". " За " гласоподаваха 14 народни представители, а трима се въздържаха, заяви " Фокус ".

От партията на Веселин Марешки оферират в изборните секции да се вкара видеонаблюдение. Така гласоподавателите ще могат да следят онлайн изборния ден на уеб страницата на районната изборна комисия. Всеки жител ще може да подаде сигнал за нарушавания в изборния развой.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева показа причини и " за ", и " срещу " да има камери в секции.

" Аргумент за въвеждането на видеонаблюдение е, че по този начин ще се подсигурява умерено протичане на изборния развой ", уточни тя и добави, че това ще работи като предварителна защита против нарушавания и може да докара до повишение на доверието.

" Аргументът срещу е, че видеонаблюдението може да служи за надзор върху лица, дали са отишли да гласоподават или не ", изясни Алексиева, като акцентира, че не е ясно какво ще се случва със записа след края на изборния ден.

От " Воля " желаят още да се промени метода, по който се образува съставът на районните изборни комисии. Депутатите упорстват парламентарно показаните партии и обединения да оферират брой членове, според от действителните гласове, които са получили на последните избори.

Според групировката на Марешки по този начин ще се понижи опцията за манипулиране на изборните резултати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР