Парламентарната правна комисия одобри на първо четене поправки в Закона

...
Парламентарната правна комисия одобри на първо четене поправки в Закона
Коментари Харесай

ЦИК трябва не по-късно от 50 дни преди изборите да приеме правила, за да гарантира живота и здравето на избирателите

Парламентарната правна комисия утвърди на първо четене ремонти в Закона за изключителното състояние, които дават опция на карантинираните в деня на вота жители да гласоподават. За бяха 14, а 7 бяха срещу, нямаше въздържали се.

Гласуването ще става с преносими изборни кутии или в обособени изборни секции. В лечебните заведения, в които има заболели с COVID-19, ще има обособени изборни секции.

ЦИК би трябвало не по-късно от 50 дни преди изборите да одобри правила за организацията и реда на изборите, с които да се подсигурява животът и здравето на гласоподавателите и членовете на изборните комисии. Освен това броят на членовете в секциите за карантинираните би трябвало да е не по-малко от трима.

Всички с изтекли документи за идентичност ще могат да гласоподават с тях, задачата е да се избегне скупчване пред органите на Министерство на вътрешните работи.
В изпратено мнение на ЦИК до правната комисия, прочетено по време на съвещанието, се споделя, че от комисията оферират здравните правила за осъществяване на изборите да бъдат направени от министъра на опазването на здравето и НОЩ, които да се включат в методическите инструкции.

От ЦИК желаят още в законопроекта да се уточни Министерски съвет като органа, който ще обезпечи защитните средства за отбрана на гласоподавателите и членовете на СИК.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР