Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и

...
Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и
Коментари Харесай

Липса на кворум провали заседанието на комисията за службите

Парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия не съумя да събере кворум на днешното си съвещание. На съвещанието участваха трима членове на комисията.
Прочетете още
„ По политически аргументи не събрахме кворум “, съобщи на съвещанието ръководителят на комисията Николай Дренчев от парламентарната група на „ Възраждане “.

Комисията за надзор над службите за сигурност към този момент няма да е с ротационен ръководител, реши през вчерашния ден Народното събрание. Решението следва да влезе в действие след обнародването му в " Държавен вестник ".

Вчера чухме, че комисията не се събира в период, не вършела работа. Виждаме през днешния ден кой участва и кой не, сподели Ивайло Вълчев от „ ИТН “. На съвещанието участва и Ивайло Чорбов от „ Възраждане “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според актуалните правила комисията се образува на паритетен принцип и се ръководи на ротационен принцип за една парламентарна сесия съгласно числеността на парламентарните групи. Именно поради ротацията от началото на тази сесия за неин ръководител беше определен Николай Дренчев от „ Възраждане “.

По актуалната уредба за метода на съставяне и избиране на управление на комисията, а точно бройка на паритетен принцип и периодично повтаряне на председателството от парламентарните групи, прави комисията неефективна и неработеща, показват в претекстовете си вносителите на предлагането, което одобри Народното събрание през вчерашния ден.

Според вносителите комисията не организира постоянно своите съвещания, не преглежда и не внася отчети по доклади и законопроекти, а доста постоянно е съзнателно бойкотирана от избрани парламентарни групи за неспособност да се събере кворум и да се състои съвещание по значими и настоящи тематики. Ротацията на председателството води до честа промяна на целите на комисията и поредността на обсъжданите планове за нормативни актове и чувания на избрани структури от службите за сигурност.

В края на предходната седмица ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски съобщи, че е застрашена националната сигурност. Пеевски дефинира като „ скандал “ това, че отпред на комисията застава народен представител от „ Възраждане “. Тогава той сподели, че ще изготвят корекция в правилника на Народното събрание председателството на тази комисия да не бъде на ротационен принцип.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР