Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията не прие

...
Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията не прие
Коментари Харесай

Парламентарната комисия не прие доклада за дейността на КПКОНПИ

Парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията не одобри годишния отчет за активността на КПКОНПИ за 2021 година " За " отхвърлянето му гласоподаваха 10 депутати от ръководещото болшинство, а шестима народни представители от опозицията от ГЕРБ и Движение за права и свободи го поддържаха. Предстои отчетът да бъде прегледан и гласуван и в пленарната зала.

Дискусията по доклада за работата на КПКОНПИ за 2021 година се състоя на съвещанието на комисията предходната седмица като в продължение на повече от два часа депутатите задаваха въпроси на зам.-председателя Антон Славчев и още трима членове на антикорупционния орган.

Докладът беше показан пред депутатите от тях, тъй като Сотир Цацаров, който оглавяваше КПКОНПИ подаде оставка и тя беше гласувана от Народното събрание при започване на февруари.

Двучасовата полемика за работата на антикорупционния орган мина бурно и с голям брой въпроси и рецензии към активността му, от като част от депутатите даже желаеха оставките на членовете му.
Реклама
По време на дебата стана ясно, че КПКОНПИ изборно е давала оценки за корупционен риск на импортирани от Министерския съвет законопроекти в Народното събрание като един от главните фактори се е оказвал " публичното мнение ". Оказа се и, че към момента има преписки по остарелия закон до 2018 г, които към момента не са завършени от комисията. Няма и методика, по която да се открива забележителното противоречие на имуществото на проверяваното лице.
Оценка за корупционния риск съгласно публичното мнение
Депутатът от " Продължаваме промяната " Димитър Гочев се интересуваше по какъв начин КПКОНПИ прави оценките си за корупционен риск на законопроектите, които Министерският съвет внася в Народното събрание. " Прави ми усещане, че известна част от тези оценки бяха за Закона за придвижване по пътищата и аз не знам този закон да е чак подобен източник на корупция. Другите оценки също засягат по-скоро " рушветчийството ", а не огромната корупция ", сподели той.

Членът на КПКОНИ Пламен Йоцов отговори, че от комисията са се управлявали от " публичното мнение " при подбора на законопроектите за оценка на корупционния риск.

" Учудвам се, че по другите преписки не сте се управлявали от публичното мнение, тъй като има някои преписки за хора на висши държавни длъжности и хора, които са в листата " Магнитски ", по които не виждам да сте подхванали ограничения, макар публичното мнение. И съм сюрпризиран по какъв начин по едни тематики се влияете от публичното мнение, а по други - не ", отвърна депутатът от " Продължаваме промяната " Константин Бачийски. Зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев му отговори, че това не е предмет на дирекцията, която сътрудника му оглавява.
Реклама Висящи преписки от 10 година
Депутатката от Политическа партия Рена Стефанова се интересуваше от работата на КПКОНПИ по към този момент анулирания закон за лишаване в интерес на страната на към този момент добито имущество, който е работил от 2012 година до 2018 година И по който към момента има висящи преписки. Тя цитира данните от отчета на антикорупционната комисия, съгласно които за 2021 година са формирани общо 5 преписки по анулирания закон без да се показва по кое време тъкмо са формирани. " През 2021 година са прекъснати производства по анулирания закон - общо 2 147 преписки на фона на 49 през 2020 г и 466 през 2019 година Каква е била повода те да бъдат забавени? ", запита Стефанова.

Членът на КПКОНПИ Антоанета Цонкова й отговори, че през 2018 година е било формирано тълкувателно дело във Върховен касационен съд дали комисията може да продължава работата по преписките, в случай че е прескочила едногодишния период. " Тогава бяха спрени над 120, тъй като се изчакваше постановяването на висшите съдии, което стана през март 2020 година ", сподели Цонкова. Стефанова я попита коя е най-старата кореспонденция, която е висяща и дали не е още от 2012 г, на което Цонкова сподели, че " не може да отговори ".
Няма методика
Депутатът от " ИТН " Георги Георгиев попита членовете на антикорупционната комисия има ли единна методика, по която да открива доста противоречие на имуществото на проверяваното лице и, в случай че няма, това не значи ли, че комисията би могла да " импровизира " при изчисляването на това доста противоречие.

" КПКОНПИ постоянно ясно е прилагала закона. В него ясно е посочено какво имущество се проучва - това, което е добито през проверявания интервал и дали лицето е разполагало със легален приход. Да, ние нямаме методика, само че имаме вътрешни правила за разбор на събраната информация ", отговори Цонкова.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Строителство и парцели 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Право 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама
Георгиев обаче се усъмни в обективността на този метод на установяване дали има противоречие сред приходите и имуществото на обещано проверявано лице като даде образец с инспекцията против някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, чиято кореспонденция за противоречие сред имущество и приходи беше прекъсната, само че изчисленията са показвали, че има противоречие с към половин милион лева " Не е ли тъкмо неналичието на методика повода за това? ", попита Георгиев.

Цонкова отговори, че разполагат със статистика, съгласно която изчисленията на комисията и движимостите лица съвсем се припокриват, а разликите са в границите на под 5%. Този отговор провокира Бачийски да попита освен това състояние по какъв начин КПКОНПИ може да подсигурява, че ползва за всеки един обособен случай идентичен аршин при установяване на несъответствието. " По всяка кореспонденция работят инспектори - правист и икономист. Имаме шеф отдел, който също следи работата им, а по-късно решенията се вземат от нас ", сподели Цонкова.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР