Парламентарната Комисия по културата и медиите ще изслуша днес предложените

...
Парламентарната Комисия по културата и медиите ще изслуша днес предложените
Коментари Харесай

Изслушват кандидатите за СЕМ от квотата на НС

Парламентарната Комисия по културата и медиите ще изслуша през днешния ден препоръчаните претенденти за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на Народното събрание, съобщи dariknews.bg.

Три са номинациите за членове на Съвет за електронни медии от квотата на Народното събрание - Симона Велева от " Продължаваме Промяната ", Пролет Велкова от " Демократична България " и Тодор Беленски от " Възраждане ". Мартин Карбовски, номиниран от ПГ на " ИТН ", разгласи, че се отдръпва.

Симона Велева е специалист по медийно право и лекар по конституционно право и практикува в областта на правата на индивида, цифровите права и медийното право. Завършила е 91-а немска гимназия " Проф. Константин Гълъбов " в София и през 2014 година - право в Софийския университет " Св. Климент Охридски “ (СУ). По време на следването си е президент на Европейската асоциация на студентите-юристи ЕЛСА-България от септември 2012 година до май 2013 година През 2012 година печели огромната премия на Конституционния съд на Грузия в интернационално съревнование по относително конституционно право и първо място в съревнование, проведено от Европейската комисия в България, а през 2014 година - Наградата на ректора на СУ за достижения в научната област. От 2019 година Симона Велева е лекар по конституционно право. През 2012-2013 година работи в Софийския областен съд. От октомври 2013 до януари 2014 година е юридически помощник в нотариална адвокатска фирма. От 2016 до 2019 година е учител в юридическия факултет на СУ. Понастоящем е учител по медийно право в департамент " Журналистика и всеобщи връзки “, в Американския университет в Благоевград.

Съветник е в Министерския съвет по медийни въпроси. Експерт е към интернационален фонд за цифрови права „ Digital Freedom Fund “. Симона Велева е съосновател на сдружението " ПраВодач” през септември 2013 година Участвала е в разнообразни планове на Асоциацията на европейските публицисти - България, УНИЦЕФ България, Българския дарителски конгрес, Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ), фондация " Конрад Аденауер” и други в региона на правата на индивида, цифровите права и медийното право. Тя е съставител на книгата на Тодор Влайков " Личният режим у нас “, на издателство „ Изток-Запад “ (2013). Преводач на Конституцията на Съединени американски щати, издадена от университетското издателство " Св. Климент Охридски “ (2017). Съвместно с проф. Георги Близнашки е взела участие в подготовката на изданията на конституцията на Република Италия и конституцията на Кралство Испания през 2018 година, на чиито превод тя е теоретичен редактор.

Пролет Велкова е родена в София през 1953 година Завършила е педагогика в СУ. От 1981до 1993 година е работила в Българското национално радио, в началото в Младежката редакция, а от 1983 до 1993 година е кореспондент и водещ на предаването " Добър ден " на стратегия „ Христо Ботев “. В " Дарик “ работи от основаването му през 1993 година, като в интервала от 1993 година до 2007 година е продуцент на и водещ на утринния блок " Дарик кафе ". От 1996 до 1998 година е основен редактор на радиото. От 2007 година досега Пролет Велкова е продуцент и водещ на коментарно-публицистичното предаване " Кой приказва ". От 1997 до 2001 година е член на управителния съвет на фондация " Отворено общество “. Тя е един от учредителите през 1998 година на фондация " Център за развиване на медиите " и неин ръководител на управителния съвет до 2002 година През 2002 година е омбудсман на фондация " Отворено общество “ От 2006 до 2008 година е член на Комисията по журналистическа нравственос към Националния съвет за журналистическа нравственос. От 2013 година досега е изпълнителен шеф на фондация " Дарик ", която работи главно в региона на медиите, човешките права, образованието.

Пролет Велкова е съавтор дружно с журналистката Веселина Петракиева на книгата " Думите: Разговори пред една сламена шапка по " Дарик радио ", издадена през 2008 година
Сред оценките, които Пролет Велкова е получила, са огромната премия от медийния фестивал „ Медиамикс “ в Албена за политически токшоу през 2009 година, премията на Българския лекарски съюз за обективно отразяване на проблемите в опазването на здравето през 2010 година, премията " Героите “ на платформата за доброволчество Time Heroes през 2016 година През 2012 година дружно с другата водеща на предаването " Кой приказва " по " Дарик " Нина Александрова са отличени с премията " Златна ябълка " на Националната мрежа за децата в категорията " Журналисти " за техния принос в напъните им за подобряването на живота и благосъстоянието на българските деца.

Тодор Беленски е роден на 21 октомври 1991 година Работил е като редактор в уеб страницата sportlife.bg през 2016 година, в уеб страницата topnovini.bg през 2017 година, основен редактор на уеб страницата Tennis.bg от януари до юни 2018 година, редактор в аctualno.com от септември 2018 година до март 2022 година В момента е част от екипа на ТВ 1.

На 7 април 2022 година Народното събрание приема процедурните правила за изискванията и реда за предложение, чуване и избор на претенденти за двама нови членове на Съвета за електронни медии със 108 гласа за, 32 въздържал се и без нито един срещу.

Предложенията за членове на Съвет за електронни медии могат да бъдат правени от народни представители и от парламентарни групи. Съвет за електронни медии се състои от петима членове, които се избират или назначават за период от 6 години и за неповече от два мандата, които не могат да бъдат поредни. Трима от членовете се избират от Народното събрание, двама се назначават от президента. През две години съставът на Съвет за електронни медии се обновява от квотата на Народното събрание и през три години - от квотата на президента. Председателят на Съвет за електронни медии се избира всред членовете на съвета за период от една година.

Членове в настоящия състав на Съвет за електронни медии от квотата на президента са Бетина Жотева, която е и ръководител на Съвет за електронни медии от 9 май 2020 година два поредни мандата, и Соня Момчилова, а от квотата на Народното събрание членове са Галина Георгиева, Розита Михайлова-Еленова и София Владимирова.

На 27 април 2022 година изтича мандатът на Розита Михайлова-Еленова и София Владимирова, определени от Народното събрание на 27 април 2016 година Мандатът на Бетина Жотева, назначена за член на съвета на 27 април 2016 година от президента Росен Плевнелиев, също изтича. Галина Георгиева е определена за член на Съвет за електронни медии от Народното събрание на 17 юли 2019 година по предложение на партия ГЕРБ и е с мандат до 2025 година. Соня Момчилова е назначена от президента Румен Радев на 27 юли 2021 година и е с мандат до 2027 година /АЯ, НП/МГ/отдел " Справочна информация "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР